Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Нова визия за летището в Балчик предлагат студенти от Румъния и България (ВИДЕО)

Международни екипи от български и румънски студенти по архитектура, градоустройство и ландшафтен дизайн създадоха пет концепции за реактивация на гражданско-военното летище в Балчик.

Конкурсът се проведе в четири етапа. Оценката на проектите е трикомпонентна – от архитектурна гледна точка, ландшафтно решение и архитектурно решение. Оценява се и презентацията на всеки един екип.

"За нас е голямо удоволствие да участваме в международен конкурс за идеи за преосмисляне на живота на летище Балчик. Заедно с нашите студенти от университета "Йон Минку" развиваме партньорство заедно с Варненския университет, така, че да получим предложения и проекти, как това летище може да се преобрази и да бъде достъпно за всички", каза д-р урб. Сорина Русу, преподавател в университет "Йон Минку”, Румъния.

"Това е съвременният европейски начин на работа на нашите университети, когато си сътрудничим. 10 студенти от Румъния, университета “Йон Минук” и 6 от нашия университет. Направихме 5 екипа, в които имаше двама румънски студенти и един български, те работеха отлично, повечето от работата я свършиха дори онлайн, тъй като те са от дигиталното поколение, което няма никакви проблеми с подобен тип работа и смятам че това е един пилотен проект, какво можем да постигнем в бъдеще", заяви доц. д-р арх. Пламен Петров, преподавател във ВСУ “Черноризец храбър”

Летището в Балчик има над 90-годишна история. Създадено е в периода 1934-36 година, когато Южна Добруджа е част от Румъния. Изграждането е свързано с интензивния поток от посетители от цяла Румъния към Балчик.

"Първоначално има земна писта с дължина около 700 метра и по това време е построена и първата аерогара в Балчик, която е много интересна сграда в традиционния балчишки стил – разказва арх. Владимир Попов. – Тя оперира между 1936-40 година, като в месеците от май до октомври се извършват редовни полети от Букурещ през Добрич за Балчик. Запазени са исторически документи за тарифите, часовете, прелитания. По-късно летището, като част от България се превръща във военно, за нуждите на авиацията по времето на Втората световна война. След войната летището продължава своята история като военно и в момента вече се използва като гражданско, ползва се и от военната авиация. Тук е едно от средищата за т.нар. генерална авиация – малките самолети, които оперират в България".

Д-р Русу от университет "Йон Минку” сподели, че идеята е летището да се използва според капацитета и стойността му – това е по-важният актив.

Концепцията победител в конкурса е “Летище Балчик – Вратата на тихото гнездо на българското Черноморие”. В екипа участват Мария Пенева от България, Джорджан Преда и Миндеску Елиза-Мария от Румъния.

"Концепцията ни е за тишината, защото това е нещо, което кралица Мария е казала за Балчик – тук е тихо място за уединение, за почивка, за наслада. И така, ние взехме тази идея и я пренесохме на летището. То ще бъде място за общността, където може да дойде и да се наслади, да се отпусне и да се вдъхнови. А също така ще функционира като летище и все още ще бъде място за военната база", обясни Джордан Преда, студент в университет "Йон Минку”.

Мария Пенева от ВСУ “Черноризец Храбър”, Варна сподели, че е много благодарна за отличната комуникация с отбора си. Всеки малък аспект е бил обсъден и смята, че заради това екипът и концепцията им са постигнали успех.

"Научихме нови неща за българската общност и култура, защото имаме и член от България. Така че това беше невероятно преживяване, този мултикултурен екип. Научихме нови неща за общността и това ни сближава", допълни Джордан Преда.

"Много сме доволни и благодарни за този опит, защото нашите ученици научиха много за това как трябва да си сътрудничат и да постигат резултати заедно, и сме много доволни от сътрудничеството между Румъния и България, както и от пълната подкрепа на Албена и г-н Красимир Станев, а също и от подкрепата от румънска страна от летище Тузла", добави д-р урб. Сорина Русу.

Доц. д-р арх. Пламен Петров също заяви, че това е само първата крачка, ще има много други подобни събития, а от това са получили "вкус" за работа заедно, студентите им е харесало, тъй като ВСУ е отворен за всякакво международно сътрудничество и това е основната мисия, студентите да представят своята нова визия за света, която ни очаква.

 

c