Неделя, 14 декември 2025

14.12.2025

Последвайте ни

Никулден е! Какви са преданията и традициите

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи.

Преданията разказват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран – това е причината, традиционно, именно тази риба да присъства на празника. Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обреден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На нея може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми, тъй като Никулден е по време на Коледните пости. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря. Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата.

Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулет, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести. На Никулден по българска традиция може да се посвети рибен курбан.

 

c