Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Николай Денков обясни, че най-късно на 6 март кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да се осъществи ротацията

На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новият кабинет с премиер Мария Габриел. Това каза пред Нова телевизия премиерът акад. Николай Денков, който в Давос за участие в Световния икономическо форум. Според него ротацията е чисто технически въпрос и той трябва да се реализира по най-гладкия и възможно най-бързия начин.
Премиерът отново повтори, че смените в кабинета не могат да бъдат самоцел. „Дори да тръгнем да сменяме някой министър, аз ще му кажа „Благодаря за всичко, което направи“  и има смисъл да бъде сменен някой само ако знаем, че има друг човек, който има мотивацията, има желанието, има знанията да се справи още по-добре.“ каза Николай Денков.
Той подчерта, че никога не е искал оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, а за министъра на отбраната Тодор Тагарев коментира, че това, че има критики към един министър, не е повод да се иска неговата промяна.
„Аз съм доволен от екипа, който имахме“, допълни премиерът.
Николай Денков обясни още, че е имало разговори и с лидерите на ГЕРБ, и на ДПС, че регулаторите трябва да бъдат попълнени с хора, които имат и експертизата, и биографията, която показва, че няма да злоупотребят с позициите, на които ще бъдат поставени.
„Ясно сме се разбрали, че няма да има квоти, в смисъл на всеки да може да си сложи, когото иска“, категоричен беше Денков. Той допълни, че не са били обсъждани конкретни имена, а съществена част от разговора е била как да бъдат включени и неправителствените, и браншовите организации, в които има хора, които могат да предложат и могат да оценят качествата на кандидатите.
По повод участието си в Световния икономически форум в Давос Николай Денков подчерта, че надсловът "Възстановяване на доверието", под който се провежда форума тази година, означава, че обществата трябва да върнат общите си цели.
„Доверието е абсолютно необходимо, за да може едно общество да се обедини около общите каузи. Това, което виждаме като общ проблем, не са само външните опасности, каквито са войните, каквато беше пандемията. Това, което виждаме като огромен проблем, е използването на тези външни опасности, за да се разединят обществата, да се настроят едни групи хора срещу други групи хора“, допълни премиерът.
В този контекст трябва да разглеждаме и предложенията на украинската страна за търсене на мир, каза още Денков. Ясно е, че те не са лесни, но също така трябва да ги разглеждаме като възможности за търсене на траен мир, защото другите варианти, които чуваме, могат да дадат примирие, но не дават никакви гаранции, че това примирие би било устойчиво в по-дългосрочен план, коментира той.
"Срещата с Google беше насочена към търсене на партньорство. DeepMind работи с българския институт INSAIT, водещ в сферата на изкуствения интелект. Обсъждахме възможностите за развитие на това сътрудничество за бизнеса за хората у нас. Разговаряхме как да навлезе изкуственият интелект все повече в образованието, както и как да се подпомогне правителството във връзка със социалните услуги за хората", каза още премиерът.

c