Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Недялка Михова от Добрич - за пчелите, хората и меда

Повече от 10 години Недялка Михова от Медена къща Михови е участник в изложението "Пчеломания", като тази година отново е на щанда и посреща любителите на апи продукти. Два пъти е номинирана и печели признанието "Пчелар на годината" на  Добрич.

Тя нарича пчелите "момичета" и ги отглежда в своето стопанство в Батовската гора. В село Прилеп е разположена и "Медената къща", в която са изложени множество пчелни продукти, а в двора има много нестандартни кошери. Някои от тях са прозрачни и се вижда как пчелите правят своя дом и произвеждат мед, има и голяма дървена мечка, превърната в кошер. В предния двор се намират и различни видове каменни кошери.

"В този момент пчелите преживяват изключително труден период, нещо, което и хората изпитват, но не го оценяват така, като пчелите," казва Недялка.

За хората и пчелите?

Хората и пчелите нямат почти нищо общо, като генезис, като поведение. Пчелите са един вълшебен свят, те живеят в едни много строги правила и организация за разлика от нас хората. Те живеят много пестеливо, много са работили. Човеците нито на първото, нито на второто условие отговаряме.

Пчелите са създадени да опрашват, за да поддържат екоразнообранието на тази земя. Ние обратно на тях рушим всичко, което те създават. Не виждам поне мъничка допирателна точка между хората и бита на пчелите.

Какво е нужно на едно пчелно семейство, за да създадат кошер и да произвеждат мед?

Пчелите са много пестили във всичките си консумативи (тяхната храна). На тях им трябва подходящ обем, в който да си организират семейството, една добра майка и един оптимален брой момичета пчелички. Естествено и момчетата, но момичетата пчелипки са определяща част в числото пчели в едно пчелно семейство. Подходящи условия, слънце, цъфтящи растителност.

Какво произвеждат пчелите?

Пчеларството не е само мед. Пчелите първо опрашват, и това е много важно, защото много хора неглижират въпроса. Благодарение на пчелите ни има и нас хората и ако го няма тях, ще си отидем и ние хората.

Ние практикуване едно малко по-различно пчеларстване. Искаме да покажем пчеларството в една друга светлина - не само мед. Събираме почти всички продукти, които пчелите събират и продуцират - едно широко приложение на пчелните продукти. Медът и прашецът са тяхната храна, прототипът е тяхното лекарство, което те събират от пъпките на дърветата, за да се лекуват.

Освен това пчелите произвеждат и пчелно млечице, восък, пчелна отрова, перлата и още много натурални, полезни за хората и природата продукти.

 

c