Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Най-малко двадесет и трима души от съвместните граждански оперативни сили са убити в Северна Нигерия, съобщиха властите

Най-малко двадесет и трима души от съвместните граждански оперативни сили на Нигерия са били убити вчера при отделни нападения на бойци и въоръжена банда за отвличания в северната част на страната, съобщиха днес двама служители на силите, цитирани от Ройтерс.
В североизточния щат Борно, смятан за крепост на ислямските бунтовници, предполагаеми бойци от радикалната групировка „Ислямска държава, провинция Западна Африка“ (ИДПЗА) са използвали самоделно взривно устройство, за да взривят автомобил, в който е бил екип на гражданските съвместни оперативни сили (ГСОС), съобщи ръководителят на местния клон на ГСОС.
ГСОС са сформирани за първи път през 2013 г., за да защитават общностите в североизточната част на страната и да помагат на военните в борбата с организацията „Боко Харам“, а по-късно и с нейното разклонение ИДПЗА. Оттогава силите се разраснаха и в други северни щати, които се борят с въоръжени банди за отвличания, отбелязва Ройтерс.
Тиджанима Умар, ръководител на ГСОС за района Гамбору Нгала, близо до границата с Камерун, каза, че екипът му е пътувал към столицата на щата Борно - Майдугури, когато е преминал през самоделното взривно устройство.
„Когато мината се взриви, деветима загинаха на място, /.../ докато още двама получиха тежки наранявания и бяха незабавно откарани в болница за лечение“, каза Умар по телефона за Ройтерс.
За момента нигерийските военни не са открити от Ройтерс за коментар.
Въпреки че са силно ограничени от нигерийските сили за сигурност, „Боко Харам“ и ИДПЗА все още извършват смъртоносни нападения срещу цивилни и военни.
В северозападния щат Сокото 14 членове на ГСОС също са били убити, а няколко са изчезнали след засада от въоръжени лица вчера, съобщи за Ройтерс командирът на сектора на оперативните сили Исмаил Харуна.
Той каза, че членовете на ГСОС са били убити в района на Иса в Сокото, където те преди това са нахлули и унищожили лагер, принадлежащ на известен лидер на въоръжена банда за отвличания.
Бандата бързо се прегрупирала и устроила засада на екипа на ГСОС, докато той се връщал към столицата на щата Сокото, допълни Харуна.

c