Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Най-малко десет джихадистки нападения са били предотвратени в Европа през миналата година, сочи доклад на нидерландската разузнавателна служба

Западните разузнавателни служби са предотвратили най-малко десет джихадитски нападения на различни места в Европа през миналата година, като започналата на 7 октомври война между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" е увеличила заплахата от подобни атаки, обяви днес разузнавателната служба на Нидерландия (Служба за общо разузнаване и сигурност, СОРС), цитирана от Ройтерс.
Сред осуетените актове на насилие е имало план за намушкване на произволни хора и подготовка за нападение срещу конкретни сгради и събития, се казва в годишния доклад на СОРС на Нидерландия, без да се навлиза в подробности.
"Имаше две активиращи (нападенията) събития - унищожаването на копия на Корана в Нидерландия и други европейски страни и конфликтът между Израел и "Хамас", според нидерландската разузнавателна служба.
Ройтерс припомня, че през август Швеция е повишила степента на терористична заплаха в страната до второто си по сериозност ниво след изгарянето на копия на Корана и други действия на територията на държавата, насочени срещу свещената ислямска книга, разгневили мюсюлманите и предизвикали заплахи от страна на джихадисти.
През октомври двама привърженици на шведския национален отбор по футбол бяха простреляни в белгийската столица Брюксел, където бяха пристигнали за мача от европейските квалификации между Белгия и Швеция, прекратен след първото полувреме заради трагедията при резултат 1:1. Предполагаемият извършител на престъплението се обяви за член на джихадистката групировка "Ислямска държава".
Също през октомври 20-годишен мъж уби с нож учител и рани тежко още двама души при нападение в училище в северния френски град Арас. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди този акт като "варварски ислямистки тероризъм", припомня Ройтерс.
На 7 октомври "Хамас" извърши изненадващо кърваво нападение срещу израелска територия, при което по данни на Израел бяха убити близо 1200 души, повечето от които цивилни, а около 250 заложници бяха отведени в ивицата Газа. Броят на загиналите в крайбрежната територия палестинци при  последвалото настъпление на Израел вече е надхвърлил 34 000 според последните информации на здравното министерство на "Хамас".
Разузнавателната служба на Нидерландия не уточнява колко от джихадитските нападения през 2023 г. са извършени след 7 октомври. Службата по антитероризъм на Нидерландия през декември обяви четвърта степен ("съществена") на заплаха от тероризъм по петстепенната си скала за първи път от 2019 година, предвид войната в Газа, отбелязва Ройтерс.

c