Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Наследникът на Антонио Коща застава начело на португалската Социалистическа партия

Новият генерален секретар на португалската Социалистическа партия Педро Нуно Сантош получи официално подкрепата на активистите на партията на подалия оставка премиер Антонио Коща, предаде Франс прес.
Оставката на Коща, който беше на власт от края на 2015 г., доведе до обявяването на предсрочни парламентарни избори на 10 март.
"На нас се пада огромната отговорност да напишем нова глава в книгата на правителствата на Социалистическата партия и на развитието на страната", заяви новият 46-годишен лидер на португалската левица в речта си за закриване на конгреса, който събра активистите на партията в Лисабон, в присъствието на досегашния лидер.
Нуно Сантош е член на лявото крило на Социалистическата партия, икономист по образование. Той играеше ключова роля в първото правителство на Коша, като държавен секретар по парламентарните въпроси, отговарящ за отношенията с радикалните леви партии. Тяхната подкрепа позволи на социалистите да дойдат на власт с цел да "обърнат страницата" на политиката на строги икономии, провеждана дотогава от десницата, припомня АФП.
В началото на ноември Португалия изпадна в политическа криза, след като поредица от арести и обиски доведоха до повдигането на обвинения за търговия с влияние на началника на кабинета на Коща и неговия министър на инфраструктурата. По-късно прокуратурата обяви, че срещу ръководителя на правителството се води отделно разследване, и той незабавно обяви оставката си, като заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране.

c