Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Наградиха лауреатите на конкурса в памет на поета от Гурково Йордан Кръчмаров (СНИМКИ)

На специално тържество в двора на Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ в балчишкото село Гурково бяха наградени лауреатите в първото издание на Националния поетичен конкурс „Сол за живите“ в памет на поета Йордан Кръчмаров, от чието рождение утре се навършват 75 години.

С Първа награда и статуетка „Сеячът на словото“, изработена специално за конкурса от добричкия скулптор Димитър Янков, бе удостоена доц. д-р Петя Цонева от Габрово за стихотворението си „Диви лебеди“. Тя е преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Има издадени четири стихосбирки – „С крило на земята“, „Дори да няма врата“, „Белият час“, за която печели приза „Дамян Дамянов“, и „Спасителна песен“.

Носител на Втора награда, за стихотворението „Преди да изрека „Амин“, е Валентина Стефанова Йотова, която е инженер по образование и графичен дизайнер по професия. Има издадени четири книги – „Икона“, „Животопис на светулките“, „Разпятие на щъркели“ и „Девет бала тишина“. Призът ѝ бе връчен от сестрата на поета Йордан Кръчмаров – Тодорка Йочева.  

С равен брой точки се оказаха трима автори, които си поделиха третото място – Нели Иванова Станева, която живее в Швейцария, за стихотворението си „Абсолютна стойност“, Милчо Димитров Петров от София, който е прописал стихове на 60-годишна възраст – преди 9 години, и Ваня Велева – учител, журналист, водещ на публицистични предавания и кореспондент на bTV и „Нова Телевизия“.

Раздадени бяха и три допълнителни награди. „Специална награда на кмета на Община Балчик“ получи Мария Панайотова Андреева. Тя ѝ бе връчена от племенницата на Йордан Кръчмаров – Десислава Кросуел. Специалната награда на семейството на поета отиде при юриста Петрана Петрова от Враца за стихотворението „Ако отвикна“, а наградата на организаторите от НЧ „Свобода – 1897 г.“ бе връчена на Васил Славов, който от над три десетилетия живее в САЩ. 

Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ ще издаде сборник с близо 80 произведения, участвали в първото издание на конкурса „Сол за живите“. В надпреварата с над 350 творби се включиха близо 130 автори.

На тържеството бе открит и паметникът на поета Йордан Кръчмаров, който също е дело на Димитър Янков.

Сред гостите на събитието бяха актьорите Николай Урумов, Красимир Ранков и Веселин Ранков, поетесата Елка Няголова и съпругът ѝ Валерий Пощаров, Димитър Янков, земеделският производител и спомоществовател на Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ Тодор Моралийски, общинският съветник от Балчик Владимир Лафазански.

c