Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Над 400 деца очаква да бъдат прегледани днес в Добрич здравният министър

Болницата в Добрич посрещна днес едни от най-добрите специалисти по детски болести от София. Те преглеждат безплатно деца от града и областта. Медиците са част от Програма "Детско здраве", в която участват водещи специалисти от болница "Пирогов" и от Столична лекарска колегия.

"Прегледите продължават, доста дечица посещават кабинетите, има и такива, които не са записани, но няма да има дете, което да не бъде прегледано, независимо дали е записано или не", каза здравният министър д-р Асен Меджидиев. 

Той е на работно посещение в Добрич, като през вчерашния ден се срещна и с кметовете на общините от Област Добрич, с които обсъди създаването на медицински пунктове за съвместна работа с МБАЛ Добрич

До момента за преглеси са записани около 320 деца, но по прогноза на министъра на здравеопазването бройката ще надхвърли 400.

Министър Меджидиев отчете, че лекарите и медицинските лица в болницата си вършат работата, а родителите са доста доволни, защото специалисти от всички специалности са на тяхно разположение.

Винаги, когато правим тази кампания се откриват деца със здравословни проблеми, включително преди месец в Бургас са открити 4 деца, като едното веднага е насочено към София и оперирано, сподели д-р Меджидиев.

"Това не са обикновени профилактични прегледи, а високоспециализирани и по този начин подсигуряваме връзка и на местните специалисти с колегите си от София, за да могат впоследствие всичките тези дечица, а и занапред, тези които не са дошли, да имат контакт да работят с водещите специалисти в София", каза здравният министър.

Здравният министър поясни, че със сигурност той и екипът му ще посетят отново Добрич, както правят навсякъде откъдето мине кампанията "Детско здраве". Целта на второто посещение е да се направи оценка на състоянието на децата, които са прегледани и наблюдение на това, как се движи заболеваемостта, като данните се съпоставят и със статистиката.

След Добрич предстои кампанията да посети и градовете Стара Загора, Сандански, Казанлък и навсякъде, където има потребност и има нужда от тези високоспециализирани лекари. Посещенията са ежемесечно, като всеки път са на различно място, каза д-р Меджидиев.

c