Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Д-р Асен Меджидиев: Над 320 деца ще бъдат прегледани утре в Добрич

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети град Добрич и се срещна с кметовете на общините от Област Добрич. С тях той е обсъдил възможностите да бъдат подпомогнати всички деца и семейства от областта, които се нуждаят от лекарска подкрепа. За целта се предвиждат пунктове в цялата област, които да бъдат посещавани редовно от екипи от Областната болница.

Обсъдена е и инициативата „Детско здраве“, създадена преди повече от 10 години от министър Меджидиев. Последните прегледи, реализирани в Североизточна България от медици от Столичната лекарска колегия, по програмата са били в Разград и Силистра.

В съботния ден 18-ти март в Медицинския център при Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ Добрич Добрич ще бъдат извършвани високоспециализирани безплатни прегледи на деца, от 9:30 ч. до 14:30 ч. За момента са записани над 320 деца, но на място няма да бъдат връщания пациенти.

Програмата „Детско здраве“ улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до водещи специалисти. Благодарение на екипната работа на медиците от старта на инициативата до днес над 19 000 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост – последващи лечение и проследяване.

“Министър Меджидиев е инициатор и организатор, още от преди 10 години на кампанията “Детско здраве”, която се провежда в Област Добрич и град Добрич. Най-добрите специалисти в страната ще прегледат деца от Област Добрич и не само. Това е изключително добро, защото може да подпомогне семействата и децата за по-бързото им лечение и терапия”, каза кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов.

"По моя инициатива, съвместно с министър Меджидиев и директора на болницата д-р Желязков събрахме кметовете на Област Добрич на която среща отправите много ясно послание, да развием и да подпомогне всички общини в цялата област да получат адекватна медицинска подкрепа, за да могат всички жители, където и да живеят в нашата област да се чувстват спокойни, че могат да бъдат прегледани от специалисти, от хора, които са адекватни на място", каза още Йорданов.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев се надява от следващия месец да започнат да функционират медицински пунктове в цялата област, които да бъдат посещавани от специалисти от МБАЛ Добрич. "Надявам се до края на следващия месец да можем да включим и теле-медицинската услуга в тези населени места, която пуснахме пилотното в Област Бургас, като там вече има над 1500 пункта за телемедицинска услуга. Това е един работещ механисщзъм и тук ще ни бъде много лесно, след като вече в една област сме го направили, да го направим и за Добрич", каза д-р Меджидиев.

Идеята е всяко едно място в областта да има подобен медицински пункт и връзка с Областната болница и със специалистите, които дежурят, допълни здравният министър.

Срещата с кметовете е била оперативна и министерството, болницата и общините са се разбрали да уточнят графика и да може проектите да започнат да функционират след десетина дни, отчете министърът.

"Инициативата е изключително благородна, а именно всички населени места в нашата област да имат достъп до качествена медицинска грижа. За тази цел ще направим организация, така ще може да се случи, поне веднъж месечно съответните звена и специалисти по най-наболелите проблеми да могат да имат възможността да бъдат на съответната локация.

Организирането на пунктове е пилотно в Добрич, като досега на друго място не са организирани. Министерство на Здравеопазването предвижда в последствие в пунктовете в страната и областта да се извършват денонощни амбулатория тестове, където населението да има 24-часово покритие от медицинско лице.

c