Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в първото за годината заседание на Военния комитет на НАТО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в първото за тази година заседание на Военния комитет на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Заседанието се провежда на 17 и 18 януари в Брюксел, Белгия. 
В рамките на форума ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани с етапите от развитието, прилагането и адаптирането на различни ключови стратегически документи по изграждането и укрепването на способностите за възпиране и отбрана на съюза. Акцент ще бъде поставен върху ресурсното осигуряване и програмите за подготовка на системата за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на Алианса за преход от мирно към военно време. Намирането и постигането на баланс между изграждането на необходимите способности и ресурсите за отбрана също ще бъде акцент в планираните дискусии. 
Специално внимание ще бъде отделено на ситуацията в и около Украйна, възможностите за оказване на подкрепа на украинските въоръжени сили за противодействие на руската агресия и дейността на създадения през миналата година съвет НАТО-Украйна. Ще бъде разгледано и текущото състояние и бъдещото развитие на сътрудничеството със страните-партньори от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион. 
В отделна сесия генералният секретар на НАТО ще сподели виждането си по подготовката за Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса, която ще се проведе през месец юли във Вашингтон, САЩ. 
Нуждаем се от преобразяване на  бойната готовност на НАТО, каза днес нидерландският адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на алианса, в обръщението си към началниците на отбраната на страните членки на организацията по време на заседанието. 

c