Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

На среща със съюзниците си Зеленски призова в Украйна да бъдат изпратени още системи за противовъздушна отбрана

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в Украйна да бъдат изпратени още системи за противовъздушна отбрана, които да ѝ помогнат да се защитава от руските удари и добави, че паузата в американското финансиране е помогнала на Москва да вземе инициативата, предаде Ройтерс.
"Тази година руски изтребили вече са използвали срещу Украйна повече от 9000 управляеми въздушни бомби и ние се нуждаем от способности за сваляне на бойните самолети, за да не могат те да се приближават до нашите позиции и граници", заяви Зеленски в началото на виртуална среща за въоръжаване на Украйна, домакинствана от САЩ.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че срещата ще се съсредоточи върху украинските способности за противовъздушна отбрана.
Срещата идва дни след като Конгресът на САЩ одобриха пакет с помощи за Украйна на стойност 61 милиарда щатски долара след продължило половин година забавяне, посочва Ройтерс. Администрацията на президента Джо Байдън след това побърза да обяви, че артилерия, противовъздушна отбрана и друго оборудване на стойност един милиард долара скоро ще бъде изпратено към фронтовата линия в Украйна.
"Докато чакахме решението за американската подкрепа руската армия успя да вземе инициативата на бойното поле", каза Зеленски. "Все още можем не само да стабилизираме фронта, но и да се приближим към постигането на нашите украински цели във войната."
САЩ се надяват, че новите доставки с оръжия ще помогнат на Украйна да възстанови отбранителните си линии, да преоборудва силите си и да се възстанови от паузата в американската помощ, но не очакват Киев да извърши широкомащабни настъпателни операции срещу руските сили в близко бъдеще, посочва Ройтерс.
Притокът на оръжия може да подобри шансовете на Киев да предотврати голям руски пробив в източната част на страната, казват военни анализатори.
Все още обаче не е ясно колко силен натиск ще може да окаже Киев срещу Русия след месеци на пестене на артилерийски снаряди, предизвикано от изчерпващи се запаси, коментира Ройтерс. Киев е изправен и пред недостиг на жива сила на бойното поле, както и пред въпроси, относно здравината на укрепленията му по дългата 1000 километра фронтова линия.

c