Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

МОЛДПРЕС: Молдова отбелязва днес Световния ден на бежанците

Молдова днес отбеляза Световния ден на бежанците. По този повод властите, заедно с партньорите за развитие, се срещнаха и обсъдиха важността на продължаването на действията в подкрепа на социалната интеграция на бежанците, предаде молдовската новинарска агенция МОДЛПРЕС.
Присъствайки на събитието, министърът на труда и социалната защита Алексей Бузу подчерта, че е много важно да оценим саможертвата на тези в Украйна, които защитават нашата демокрация, цялост и свобода.
"Близо сме до Украйна и разбираме всичко, което се случва, както и колко сложно е за нашите колеги да се справят с множество кризи. От самото начало на войната работещите на първа линия се борят за бежанците, децата и най-уязвимите. Благодарим на гражданите, които им оказаха цялата необходима подкрепа. Благодарни сме на нашите партньори, организациите, които подкрепиха усилията на Молдова, защото научихме много от тях. Трябва да се подготвим в дългосрочен план, за да сме сигурни, че бежанците ще могат да бъдат интегрирани на пазара на труда, в образователната, социалната и здравната система", заяви Алексей Бузу. 
На събитието присъстваха бежанци, които благодариха на приемащите общности за оказаната подкрепа, а представителите на партньорските организации увериха, че ще продължат да оказват необходимата подкрепа в развитието на услугите за бежанците.
По данни на Министерството на вътрешните работи повече от 62 000 чужди граждани са подали молби за временна закрила в Главната инспекция по миграция. В същото време около 40 000 граждани вече са получили тези документи, като 15 000 от тях са деца. Освен това 2500 лица са включени в системата за предоставяне на убежище на Република Молдова, а 2400 разселени лица от Украйна са подали молба за молдовско гражданство. Понастоящем на територията на страната все още се намират повече от 120 000 бежанци. 
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и МОЛДПРЕС)

c