Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Младежи от община Крушари отпътуваха на археологически лагер в Констанца

От днес до 12  април 15 младежи от община Крушари ще участват в археологически лагер в град Констанца в Румъния, съобщават от общинската администрация.

Дейността се реализира в изпълнение на проект „Трансграничен съюз в сянката на историята“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.".

По време на престоя си в Румъния нашите участници ще посетят крепостите Карсиум, Адамклиси и Капидава. Младите хора ще имат възможност да научат интересни исторически факти за древноримските крепости, разположени в околностите на Констанца и Хършова, представени им от лектори от Регионалния исторически музей – гр. Констанца и гр. Добрич, както и от придружаващите ги учители по история.

В организираните по проекта работилници участниците в лагера ще усвояват основни умения по възстановяване, консервиране и реставриране на артефакти, намерени при разкопки в крепостите.

В програмата на археологическия лагер са включени и много опознавателни екскурзии, срещи с румънски връстници, съвместни мероприятия с тях.

c