Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Мисията на ООН в Судан бе удължена със само шест месеца от Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН снощи удължи политическата мисия на ООН в Судан за срок от само шест месеца, като нейният ръководител Фолкер Пертес вече не е добре дошъл в страната, намираща се в разгара на смъртоносен конфликт, предаде Франс прес.
В кратка резолюция, приета единодушно, Съветът за сигурност удължи срока на действие на Интегрираната мисия на ООН за подпомагане на прехода в Судан до 3 декември 2023 г. - период от само шест месеца, който подчертава деликатната ситуация в страната.
Съветът за сигурност също така призова враждуващите фракции в Судан да прекратят военните действия, тъй като сраженията в столицата Хартум продължиха след провала на преговорите за поддържане на примирието и облекчаване на хуманитарната криза, предаде Ройтерс.
В изявление за пресата Съветът изрази "дълбока загриженост" във връзка със сблъсъците и осъди всички нападения срещу цивилни граждани, служители на ООН и хуманитарни агенции. Той подчерта "необходимостта страните незабавно да прекратят военните действия, да улеснят хуманитарния достъп и да установят постоянно споразумение за прекратяване на огъня, както и да възобновят процеса за постигане на трайно, приобщаващо и демократично политическо решение в Судан".

c