Сряда, 24 юли 2024

24.07.2024

Последвайте ни

Министър Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете по Северното Черноморие

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете на Шабла, Балчик, Каварна, Долни чифлик и представители на община Аврен и Бяла – Варненско. Домакин на срещата бе Община Варна.  

Кметът на Шабла, Мариян Жечев, представи идеята за провеждане на Eastern Bird Fair край Дуранкулак, където гнездят над 150 вида редки и застрашени птици.

Опазването на дюните, сигурността на плажната ивица и свободното къмпингуване са сред най-сериозните проблеми в региона.

Охраняването и почистването на неконцесионираните плажове са в отговорностите на общините. Регламентирането на дивото къмпингуване на територията на плажовете в защитени зони, като местност Болата, е въпрос от изключителна важност за община Каварна, отбеляза кметът Елена Балтаджиева.

Кметът на Балчик Николай Ангелов се похвали с най-добрата туристическа инфраструктура в региона. На територията на община Балчик, където е разположен курортът Албена, през пред-пандемичната 2019-та година са регистрирани 2,7 млн. нощувки.

Зарица Динкова отбеляза изключителната роля на местните власти в развитието на туризма. Сигурността е от ключово значение за качеството на туристическия продукт. Министър Динкова сподели позицията, че е нужна повече финансова децентрализация, за да могат общините да инвестират директно в инфраструктурата на плажовете, за сметопочистване и охрана.

Екип на Министерството на туризма вече проучва добрите практики за създаване на туристическа полиция.

Присъстващите на срещата се ангажираха да поддържат ефективно сътрудничество между представителите на местната власт и Министерство на туризма, в координация със структурите на МВР, МОСВ и МРРБ.

 

c