Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Министър от местното правителство на Делхи обяви безсрочна гладна стачка с искане да се реши водната криза в индийската столица

Министърът от местното правителство на Делхи Атиши Сингх вече четвърти ден е в безсрочна гладна стачка с искане да се осигури повече питейна вода за индийската столица, която е засегната от водна криза на фона на рекордните горещини през последните седмици, предаде Ройтерс. 
"В града има 2,8 млн. души, които копнеят само за капка вода", заяви днес Сингх. 
Милиони индийци са засегнати от недостиг на вода всяко лято, когато потреблението във фермите, офисите и домовете се увеличава. Продължителната гореща вълна тази година обаче влоши ситуацията в редица региони, включително в националната територия Делхи и в южния технологичен център Бенгалуру.
Над 70% от водоснабдяването на Делхи се осигурява от река Ямуна, която е най-дългият и пълноводен приток на свещената река Ганг. Ямуна извира от южните склонове на централната част на Хималаите и минава през територията на щатите Хариана и Утар Прадеш, както и през столицата Делхи.
Делхи се управлява от опозиционната "Партия на обикновения човек" (Аам Адми), а местните правителства на Хариана и Утар Прадеш са на партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия Джаната". 
Сингх обвинява съседния земеделски щат Хариана, че изразходва голяма част от речната вода. Властите в Хариана обаче твърдят, че причината за недостига на вода е лошото управление на Делхи. 
Според експерти договорите за разпределение на водите трябва да се преразгледат на федерално равнище, тъй като са сключени преди десетилетия и вече не отговарят на демографската реалност и на големия прираст на населението.

c