Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама висши руски военни

Международният наказателен съд (МНС) издаде днес заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и на най-висшия руски военен - началника на генералния щаб Валерий Герасимов, за предполагаеми военни престъпления в Украйна, предадоха световните агенции.
Твърди се, че двамата са отговорни за "ръководене на нападения" срещу цивилни обекти в Украйна.
МНС заяви, че има достатъчно основания да се смята, че Шойгу и Герасимов носят персонална наказателна отговорност, като са наредили нападенията да бъдат извършени от други лица или не са упражнили съответния контрол над силите, намиращи се под тяхно командване.
По-конкретно МНС твърди, че Шойгу и Герасимов са отговорни за ракетните удари поне от 10 октомври 2022 г. най-малко до 9 март 2023 г. срещу украинската енергийна инфраструктура.
"През този период руските въоръжени сили са нанесли голям брой удари по множество електроцентрали и подстанции на много места в Украйна", се казва в изявлението на съда.
Международният наказателен съд определи, че "предполагаемата кампания от удари е поведение, включващо многократно извършване на действия срещу мирното население, осъществени в съответствие с държавна политика".
Като се има предвид това, "има основателни причини да се смята, че заподозрените умишлено са причинили големи страдания или сериозни телесни повреди или увреждане на психическото или физическото здраве, като така носят наказателна отговорност за това престъпление срещу човечеството или други нехуманни действия", се казва в изявлението на съда.
Русия твърди, че Западът стои зад съдебните решения
Руският Съвет за сигурност, където Шойгу сега е секретар, след като през май беше освободен от поста министър на отбраната, нарече решението смешно и незначително, като заяви, че МНС няма юрисдикция над Русия.
Съдът няма механизъм за прилагане, но всички държави, които са страни в него, са длъжни да арестуват издирваните лица и да ги предадат на съда, ако се намират на тяхна територия. Русия не е член на Международния наказателен съд.
Решението "бе взето в контекста на хибридната война на Запада срещу нашата страна", се казва в изявлението на Съвета за сигурност на Русия, разпространено от руските новинарски агенции.
Зеленски похвали заповедите за арест, иска още
Украинският президент Володимир Зеленски приветства заповедите за арест за "безразсъдните бомбардировки", като заяви, че двамата руснаци "са обвинени в чудовищни престъпления срещу мирното население в Украйна", които Русия продължава да извършва.
Зеленски заяви, че се надява да види зад решетките "всеки престъпник", участвал в тези удари. Решението на Международния наказателен съд показва, че "никакъв военен чин или врата на кабинет не могат да предпазят руските престъпници от отговорност".
Президентът на Украйна се надява на още заповеди за арест, "за да се отнеме чувството за безнаказаност на Русия. Отговорността е единственият начин да ги спрем", добави той.
Шойгу беше освободен като министър на отбраната от руския президент Владимир Путин, след като заемаше този пост от 2012 г. насам. Преди това съдът издаде също и заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления, включително принудителното депортиране на украински деца.

c