Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Малдивите укрепват отношенията с Китай на фона на отдръпване от Индия

Китай и Малдивите укрепват отношенията помежду си по време на първото държавно посещение на новоизбрания президент Мохамед Муизу в Пекин след изборна кампания, в която той определи регионалния съперник на Китай – Индия, като заплаха за суверенитета, предаде Ройтерс.
В изказването си в Голямата зала на народа в Пекин китайският президент Си Цзинпин нарече Муизу "стар приятел", в момент, когато азиатският гигант подготвяше почвата за по-нататъшни инвестиции в намиращият се в Индийския океан архипелаг, като се съгласи на "всеобхватно стратегическо партньорство за сътрудничество", отбелязва агенцията.
"Отношенията между Китай и Малдивите са изправени пред историческата възможност да продължат миналото и да се насочат към бъдещето", заяви Си пред Муизу, съобщават китайските държавни медии.
Муизу встъпи в длъжност през ноември, след като спечели изборите с политическата си платформа "Индия вън!", в рамките на която нарече огромното влияние на Делхи заплаха за суверенитета на страната. Оттогава правителството му поиска от десетки индийски военни да напуснат един от островите, като същевременно говори и за възможности за китайски инвестиции, въпреки че Малдивите са силно задлъжнели към Пекин, отбелязва Ройтерс. 
Отношенията между Индия и Китай се влошиха през юни 2020 г. след сблъсъка на войници от двете страни в западните части на Хималаите, в резултат на който загинаха 20 индийски и четирима китайски войници.
С укрепването на връзките с Малдивите Пекин подготвя почвата за по-нататъшни инвестиции в регион, в който Индия вече е свидетел как друг неин съсед – Шри Ланка, се ориентира към по-близки отношения с Китай.
"По време на разговорите президентът д-р Муизу изрази благодарност за значителната роля на Китай за икономическия успех на Малдивите... и развитието на инфраструктурата", се казва в изявление на президентската му канцелария след срещата, като в него се отбелязва, че лидерите са подписали "20 ключови споразумения между двете двете страни".
По данни на Световната банка Малдивите дължат на Китай 1,37 милиарда долара, равняващи се на приблизително 20 процента от държавния им дълг, което прави Пекин най-големия кредитор на страната, изпреварвайки Саудитска Арабия и Индия, на които Малдивите дължат съответно 124 милиона долара и 123 милиона долара.
Китайски компании са инвестирали още 1,37 милиарда долара в Малдивите след решението на тази държава през 2014 г. да се присъедини към инициативата "Един пояс, един път", сочат данни на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Американски предприемачески институт.
"Китай твърдо подкрепя Малдивите в опазването на националния им суверенитет, независимост и национално достойнство", съобщиха китайските държавни медии, цитирайки президента Си. Пекин би желал също така да "обмени опит в областта на държавното управление" с Мале (столицата на Малдивите, бел. ред.), предаде Синхуа.
Преди срещата със Си Муизу направи обиколка на Музея на Китайската комунистическа партия в Пекин, показва видеозапис, публикуван от президентската му канцелария в платформата "Екс" (доскоро "Туитър").
В октомврийския си доклад за развитието на Малдивите Световната банка предупреди, че по-нататъшното сближаване с Китай може да доведе до проблеми, тъй като по време на пандемията от КОВИД-19 е настъпило "натрупване на държавни задължения" и "липсват възможности за вътрешни инвестиции".
Китайският президент заяви, че подкрепя увеличаването на броя на директните полети между двете страни, което представлява потенциален стимул за сектора на пътуванията и туризма на Малдивите, който според Азиатската банка за развитие представлява 79 процента от икономическия растеж на страната през 2022 г., отбелязва Ройтерс.
 
 
 

c