Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Макрон ще се опита да затвърди френското влияние в ЕС и да подобри състоянието на партията си със знакова реч

Френският президент Еманюел Макрон ще представи днес визията си за Европа, в опит да затвърди френското влияние в ЕС и да подобри състоянието на партията, предаде Ройтерс.
На 46-годишния Макрон му остават три години до края на втория му и последен президентски мандат. Той иска да покаже на критиците си, че е запазил енергията си и способността си да генерира свежи идеи, които му помогнаха да заеме президентския пост през 2017 г., отбелязва Ройтерс.
Макрон загуби парламентарното си мнозинство през 2022 г. и одобрението към него спадна, а центристката му партия „Възраждане“ изостава от крайнодесния Национален сбор в проучванията преди изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени от 6 до 9 юни.
Съюзниците на Макрон не разкриха почти нищо за съдържанието на речта, която ще бъде произнесена в Сорбоната. Те обаче заявиха, че президентът иска да очертае пътна карта за Европа като по-настъпателна сила на фона на по-предизвикателния глобален контекст, включващ войните в Украйна и Газа.
Съветниците на Макрон определят речта като приноса на Франция към стратегическата програма на ЕС за следващите пет години. Тази програма трябва да бъде определена след европейските избори, когато лидерите на ЕС ще преговарят по отношение на висшите постове в блока.

c