Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Макрон обеща да направи всичко, за да предотврати разрастване на насилието между Ливан и Израел

Френският президент Еманюел Макрон се срещна днес с ливанския премиер Наджиб Микати в Париж и го увери, че Франция е готова "да направи всичко по силите си, за да предотврати разрастването на насилието между Ливан и Израел", предаде Франс прес, като цитира изявление на Елисейския дворец.
На срещата в Париж присъства и главнокомандващият ливанските въоръжени сили Жозеф Аун. Макрон "изрази своята решимост да продължи да оказва на ливанските въоръжени сили помощта, от която те се нуждаят", пише в изявлението.
Френският президент "продължава да работи за стабилността на Ливан, така че той да бъде защитен от рисковете, свързани с ескалацията на напрежението в Близкия изток. Във връзка с това той припомни ангажимента на Франция към Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) и подчерта отговорността на всички да се гарантира, че те могат да изпълняват изцяло своите задължения", каза още Елисейският дворец.
"Франция ще предприеме действия за постигането на тази цел заедно с всички, които са готови да поемат допълнителни ангажименти, по-конкретно с европейските си партньори, след заключенията на извънредното заседание на Европейския съвет", проведено в Брюксел вчера и завчера, се посочва в изявлението.
Освен това Макрон, който разговаря по телефона и с председателя на Камарата на депутатите Набих Бери, отново призова "политическите лидери най-накрая да намерят изход от институционалната криза, която отслабва Ливан". 
От края на мандата на президента Мишел Аун (който няма роднински връзка с Жозеф Аун - бел. АФП) на 31 октомври 2022 г. ливанските депутати не успяват да се споразумеят за негов наследник. Парламентът на страната е разделен между лагера на проиранското ислямистко движение "Хизбула" и неговите противници, припомня АФП.

c