Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Любители на латиноамериканската култура събра в „Двореца“ в Балчик аржентинският музикант Хусто Диас (СНИМКИ)

Концерт на аржентинския музикант и художник Хусто Диас събра любители на латиноамериканската култура в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

Проявата, която бе част от Седмицата на чилийската култура, премина в уютна обстановка и много общуване с публиката – Диас разказа за какво се пее във всяка от песните, какъв е техният социален или политически контекст. Прозвучаха характерни фолклорни и съвременни мелодии от Аржентина, Боливия, Бразилия, Карибските острови, Чили, Уругвай.  

Нашата музика е отражение на нашия живот, на нашите чувства, на политиката, обърна се към присъстващите Диас. Той обясни, че много от текстовете на старите танго песни са писани не просто от текстописци, а от поети, при това добри. „Съжалявам, че малцина от вас знаят испански и могат да усетят нюансите“, допълни аржентинецът.  

Публиката имаше възможност да чуе звученето на кена – индианска флейта, която музикантът оприличи на българския кавал, и на чаранго – струнен инструмент, характерен за Аржентина, Боливия, Еквадор, Перу и Чили. „Има най-различни размери чаранго. Този е от най-малките, затова трудно се свири на него. Въпреки че съм му свикнал, невинаги улучвам струните“, каза Диас.

Концертът се състоя в Каменната зала на ДКИ „Двореца“, където до 12 юли могат да бъдат разгледани и графични произведения на Хусто Диас.

„Рисуването е нещо естествено за мен. Винаги съм рисувал, но с химикал, черно-бяло. В училище, по време на часовете, рисувах преподавателите си“, разказа той за Про Нюз Добрич.

Преди около 13 години негова приятелка си купува таблет. „Стори ми се удобно – на него мога да съхранявам текстове на песни, вместо да нося папки и листи, затова и аз си купих. Един ден тя ми каза, че мога и да рисувам на таблета. И аз започнах да го правя. Добър съм в това да копирам видяното, затова смятах, че нямам никаква креативност. С таблета започнах да използвам цветове, открих, че съм креативен, и изненадах себе си“, сподели той.

Към днешна дата Хусто Диас има няколко изложби – в Австралия, където живее, в Куба, в Полша и – за първи път в България, в „Двореца“ в Балчик. Основното занимание на аржентинеца обаче остава музиката. Той притежава над 300 инструмента, които колекционира от 80-те години насам.

„Пристигнах в Австралия с флейта, китара и чаранго. Започнах да преподавам латиноамериканска музика – тази на коренното население, за африканското и испанското влияние върху нея. В един момент започнах да купувам различни инструменти, които да показвам на студентите – перкусионни, панфлейти, различни видове китари“, разказа той.

По-късно печели грант от австралийското правителство, отива в Латинска Америка и се връща с над 60 инструмента – различни видове китари, маримба, флейти. „Сега купувам поне по един инструмент от всяка държава, която посетя“, допълни аржентинецът.

Диас споделя, че умее „повече или по-малко“ да свири на всички инструменти в колекцията си. „Обикновено свиря в група, затова не е проблем по време на някое изпълнение да „вкарам“ малко на панфлейта. Невъзможно е усвоиш всички, но можеш да опитваш. Когато си купя нов инструмент, се старая да го разуча“, каза още той.

Гости на музикалната проява бяха Пиерина Монтиглио, която участва в Седмицата на чилийската култура с картини и скулптури, и отговорният секретар на почетното консулство на Чили в София Андрес Сааведра.

 

c