Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Седмица на чилийската култура започна в „Двореца“ в Балчик (СНИМКИ)

С откриването на изложба на фотографски, живописни и скулптурни творби започна второто издание на Седмица на чилийската култура в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

До 12 юли в Каменна зала могат да бъдат разгледани картини на художника и музикант Хусто Диас. В неделя, 9 юли, от 15:00 часа той ще представи в концерт вълнуваща смесица от аржентински, бразилски, кубински и чилийски ритми и фолклор от Боливия, Карибите и Перу.

В негово изпълнение на китара, чаранго – национален музикален инструмент на индианците от Латинска Америка, и кена (индианска флейта) ще прозвучат песни на известни артисти като Виолета Парра, Виктор Хара, Ариел Рамирес, Фелиз Луна, Силвио Родригес и Пабло Миланес.

И тази година до красивата чилийска природа посетителите могат да се докоснат чрез пейзажите на фотографа Луис Кампос, а до изкуството на южноамериканската република – чрез картините на Химена Тапия и творбите – живопис и скулптура, на Пиерина Монтиглио.  

Гости на откриването бяха посланикът на Република Чили в Румъния Мария Пиа Буста Диас и директорът на Институт „Сервантес“ в София Мария Луиса Сантос.

Н. Пр. Мария Пиа Буста Диас коментира, че чилийската общност в България наброява по-малко от сто души. Двете държави обаче работят за засилване на отношенията помежду си и споделят много принципи и ценности, що се отнася до външната политика, развитието на демокрацията, човешките права, мултилатерализма, опазването на околната среда.

Седмицата на чилийската култура ще приключи с две прожекции на комедията „Толкова е тъжен животът ти“ – от 11:00 и от 15:00 часа на 11 юли. Филмът е с български субтитри и разказва завладяваща история за сложността на човешките взаимоотношения и търсенето на истинската любов.

 

c