Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

"Лотарията и други разкази“ от Шърли Джаксън излизат за първи път на български език

Сборникът „Лотарията и други разкази“ от американската писателка Шърли Джаксън (1916 – 1965) излиза за първи път на български език. Това съобщават издателите от „Кръг“.
По думите им това е единственият сборник, който писателката издава приживе. В книгата са включени общо 25 истории, сред които „Демоничният любим“, „След вас, драги ми Алфонс“, „Цветната градина“, „Седемте вида неяснота“, „Зъбът“.
Разказът „Лотарията“, който също е част от сборника, е публикуван за първи път през 1948 г. в списание „Ню Йоркър“. Разказът се превръща в един от най-значимите за своята епоха, преведен е на десетки езици и е многократно адаптиран за радиото, телевизията и сцената, пишат от „Кръг“.
Шърли Джаксън е американска писателка, автор на шест романа, два мемоара и над 200 разказа. Родена е в Сан Франциско, учи в университета в Рочестър, а след това и в университета в Сиракуза, където е редактор на хумористично университетско списание. След като се дипломира през 1940 г., Джаксън се премества със съпруга си в Ню Йорк, където двамата работят за „Ню Йоркър“, а после и в малкия град Норт Бенингтън. 
/ ГН

c