Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" отрича да подкрепя депортирането на "неасимилирани" имигранти с германски паспорти

Крайнодясната опозиционна партия "Алтернатива за Германия"(АзГ) днес заяви, че не планира да провежда депортирането на "неасимилирани" имигранти с паспорти, ако спечели властта, след като разследващият портал Correctiv съобщи, че това е било изразено публично на среща, предаде Ройтерс.
Според Correctiv Роланд Хартвиг, личен асистент на лидера на AзГ Алис Вайдел, и Улрих Зигмунд, лидер на партията в провинция Саксония-Анхалт, са се срещнали с влиятелни неонацисти и богати бизнесмени в края на миналата година в хотел близо до Берлин.
По време на срещата Мартин Зелнер, австрийски лидер на крайнодясното Движение за идентичност, е предложил проект за "ремиграция", при който някои имигранти могат да бъдат принудени да напуснат Германия, дори ако имат гражданство.
Лансирана е и идеята депортираните да бъдат изпратени в "образцова държава" в Северна Африка, твърди Correctiv, като се позовава на записи от скрити камери, участници и репортери, които тайно са наблюдавали случващото се в хотела.
От AзГ потвърдиха, че Хартвиг е присъствал на срещата, но заявиха, че съобщените предложения не са политика на партията. Зигмунд не отговори веднага на молбата за коментар.
"AзГ няма да промени позицията си по отношение на имиграционната политика заради едно мнение на среща, която не е на AзГ", заявиха от партията пред Ройтерс.
Зелнер потвърди, че е бил на срещата, но отрече да е предлагал нещо незаконно. "Много ясно заявих, че не може да се прави разлика между гражданите - че не може да има граждани втора класа - и че всички мерки за ремиграция трябва да са законни", отговори той в електронно писмо до Ройтерс.
"Неасимилираните граждани, като ислямистите, гангстерите и измамниците със социални помощи, трябва да бъдат принудени да се адаптират чрез политика на стандарти и асимилация", добави той, като заяви, че това може да включва стимули за доброволно завръщане.
АзГ се изкачва в проучванията
От Correctiv съобщиха, че Хартвиг е заявил пред участниците, че партията е готова да допринесе финансово за издигнатата на срещата идея за агенция за дясно влияние, която да помогне за формирането на младежкото мнение преди изборите за Европейски парламент и регионални парламенти по-късно тази година. AзГ не отговори веднага на молбата за коментар по този въпрос.
Официалният манифест на AзГ, която бележи ръст в проучванията на общественото мнение, се стреми към по-бърза депортация на отхвърлените кандидати за убежище и нелегални имигранти.
Партията се съревновава с опозиционните консерватори за първото място в някои проучвания на общественото мнение, възползвайки се от разочарованието от икономическите трудности на раздробената коалиция на канцлера Олаф Шолц.
Но AзГ също така е обект на разследване в няколко германски провинции и рискува да бъде обявена за екстремистка – ход, който може да доведе до нейното забраняване. Партията отрича расизма.
Correctiv посочи предприемача Ханс Кристиан Лимер, съсобственик на веригата закусвални "Ханс им глюк" ("Hans im Glueck"), като един от хората, свикали срещата.
"Не съм имал никаква роля в организацията или планирането", заяви той в имейл до Ройтерс.
Въпреки това веригата заяви, че собствениците ѝ са приели предложението му да прекрати участието си във фирмата, за да се избегнат негативни последици.
Александър фон Бисмарк, потомък на първия канцлер на обединена Германия през XIX в. Ото фон Бисмарк, също беше посочен от Correctiv като участник. Той не е отговорил веднага на молбата за коментар.
Федералната служба за защита на конституцията отказа да коментира публикацията на Correctiv.

c