Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Корабоплавателната индустрия настоя ООН да защити корабите след превземането на плавателен съд от Иран

Търговските кораби и моряците са все по-често изложени на опасност в морето, докато ескалират атаките в Близкия изток,  затова ООН трябва да направи повече, за да защити веригите за доставка, написаха в писмо компании от сектора, цитирано от Ройтерс.
Напрежението в Близкия изток се повиши следначалото на израелската военна кампания в ивицата Газа през октомври. Израел и неговият съюзник – САЩ, постоянно влизат в сблъсъци с подкрепяните от Иран групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.
В писмо, изпратено вчера до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, водещите световни асоциации в търговското мореплаване казаха, че превземането на кораба „Еърис“ от Иран на 13 април, на 50 морски мили от бреговете на Обединените арабски емирства, „още веднъж подчертава нетърпимата ситуация“.
„Невинни моряци биват убивани, моряци биват държани като заложници“, се казва в писмото.
„Светът ще бъде възмутен, ако четири самолета бъдат заловени и невинни хора бъдат държани като заложници на борда. За съжаление, изглежда няма същия отговор или загриженост (за корабите и членовете на екипажа им)", пишат още компаниите от сектора.
Индийка, която работеше на кораба „Еърис“ се е прибрала в родината си, съобщи вчера индийското външно министерство и добави, че е в контакт с още 16 индийски членове на екипажа, задържани на борда на плавателния съд.
В писмото се казва още, че „моряците и морският сектор са неутрални и не трябва да бъдат политизирани“.
„Като се има предвид непрекъснато развиващата се сериозна заплаха в района, ние ви призоваваме за засилено координирано военно присъствие, мисии и патрули в региона, за да защитим нашите моряци срещу всяка по-нататъшна възможна агресия“, се добавя в писмото.
Засега служителите на ООН не са отговорили на запитванията за коментар.
Последните атаки срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив от йеменските бунтовници хуси засегнаха глобалната верига на морски транспорт.
Иран също превзе плавателни съдове в международни води през последните години, като повиши риска за търговското корабоплаване в района.  

c