Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Колко струват козунаците и яйцата в магазините в Добрич?

Разнообразие от видове и цени на козунаци предлага търговската мрежа в Добрич. „Добруджански хляб“ по традиция предлага богата гама от продукти за Великденските празници. От фурните на завода излизат четири вида основен козунак от 400 грама – обикновен, със стафиди, с локум и стафиди и със стафиди и плодова захар (по италианска рецепта). Цената им в магазините започва от 3.00 лева и стига до 4.50 лв. за по-луксозните.

Фирмата предлага пет вида кръгли козунаци – обикновени, със стафиди, с плодове и стафиди, с портокалови кори и стафиди и с какао. Цената им средно е 4.50 лв. Козуначените рула от 500 гр., с пълнежи от боровинки, шоколад, ром, орехи и др. са на цена 5.30 – 5.50 лв. От „Добруджански хляб“ съобщиха за Про Нюз Добрич, че козунаците им тази година са с около лев по-евтини от миналата, за сметка на намаления грамаж и с цел поносима за хората цена.

Най-евтините козунаци на пазара струват 2.70 - 3.00 лв., но на тази цена те едва ли съдържат качествени продукти. Освен това са произведени преди седмици и запазени с консерванти, по думите на браншовици.

Пекарната в с. Стефаново предлага козунаци от 500 гр. Цената им е средно 4.70 лева, те са с 20 ст. по-скъпи от миналата година. От фирмата подчертаха, че само опаковката за козунаци от 42 ст. миналата година, сега струва 70 ст. „Ние печем ден-два преди Великден, работим денонощно, нашият продукт е съвсем пресен. Не искам да правя много бройки с евтини продукти и ниска цена. Няма как да изкарам на пазара нещо, което аз самият не харесвам“, сподели собственикът Спиридон Спиридонов.

Козунакът от 600 гр. на фирма „Ради Бред“ тази година струва 12 лв. при 10 лв. миналата година. Той по традиция е с локум, стафиди, орехи и шоколад, а отгоре е полят с меден сироп и поръсен със захаросан препечен кокос.

Цената на яйцата тази година беше изключително динамична. Цената за брой яйце преди два месеца беше между 47 и 70 стотинки, в зависимост от размера и производителя. В сравнение с преди една година, продуктът е двойно поскъпнал. Фермери се оплакват от нелоялна конкуренция и от внос на полски и украински яйца, които подбиват цените на местното производство.

В момента в магазините яйцата струват средно 50-55 ст. за брой, има обаче цени 32 ст. и 70 ст. За сравнение, цената на яйце размер М излиза от местна ферма на цена до 35 ст., размер L – 33 до 37 ст. и размер XL – 40 ст.

c