Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Книгата "За благодатта“ със съчинения на Блез Паскал ще е акцент в дискусия на 24 януари

Книгата „За благодатта“ със съчинения на Блез Паскал ще е акцент в дискусия на 24 януари. Домакин на събитието е книжния център „Гринуич“, съобщават организаторите.
За творчеството на френския математик, физик, философ и писател е планирано да говорят проф. Калин Янакиев, проф. Владимир Сабоурин и проф. Владимир Градев, който е авторът на превода и на предговора към българското издание. Модератор на разговора е Тони Николов, под чиято редакция излиза „За благодатта“.
„Съчиненията за благодатта са неизвестният шедьовър на Паскал. Те разкриват дълбочината на богословските му познания, те са ключът към разбирането на мисленето и творчеството на Паскал. Открояват характерния за Паскал опит да съгласува водещата максима на своя живот, че „това, що е предмет на вярата, не може да бъде предмет на разума”, с волята да узнае основанието на всяко нещо“, пише проф. Владимир Градев за книгата.
По думите му през съчиненията преминава големият спор за благодатта, „тази тъй тайнствена основа на християнското учение“.
/ ГН

c