Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Китай спазва дистанция, докато Русия и Северна Корея задълбочават отношенията си

Китай реагира тази седмица предпазливо, когато Русия и Северна Корея задълбочиха отношенията си и се зарекоха да се съпротивляват срещу водения от САЩ Запад. Пекин избягва всякакви тристранни ангажименти, които могат да усложнят отношенията му с други страни.
В сряда Пекин наблюдаваше отстрани как севернокорейският лидер Ким Чен-ун споделяше своите „най-съкровени мисли“ с посетилия го руски президент Владимир Путин в Пхенян.
На пресконференция говорителят на китайското Министерство на външните работи Лин Цзян коментира само, че срещата на върха е била двустранен обмен между Русия и Северна Корея, но не даде повече подробности.
„Китай има известни резерви по отношение на задълбочаващото се военно сътрудничество между Северна Корея и Русия, което би могло да подкопае почти монополното геополитическо влияние на Пекин върху Пхенян“, каза Тун Чжао от Фондацията за международен мир „Карнеги“.
„Китай освен това внимава да не създава впечатление за де факто съюз между Пекин, Москва и Пхенян, тъй като това няма да в негова полза за поддържането на практическото му сътрудничество с ключови западни страни“, добави Чжао.
Откакто Северна Корея разхлаби пандемичния граничен контрол миналата година, търговията с Китай отбеляза скок, но в политическо отношения Ким е ангажиран главно с Русия.
Ким направи първото си – и засега единствено – следпандемично пътуване до Русия, за да се срещне с Путин миналата година, а Путин е първият световен лидер, който посети политически и икономически изолирания Север след отварянето на границите.
Освен това според представители на САЩ, съюзниците им и агенциите на ООН, натоварени със задачата да следят за спазването на санкциите, Русия е предприела безпрецедентната стъпка да използва за поразяване на цели в Украйна севернокорейски балистични ракети, които са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН.
Китай провъзгласи „безгранична“ дружба с Русия само дни преди Москва да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., но Пекин засега избягва да я снабдява с оръжия и боеприпаси за военните ѝ действия.
Пекин се присъедини към Москва в блокирането на новите санкции на Съвета за сигурност за Северна Корея, но се въздържа, когато Кремъл наложи вето на разширяването на състава на комисията, която следи за прилагането на санкциите.
Представител на правителството на Южна Корея, пожелал анонимност, каза, че изглежда да има напрежение между Пекин и Пхенян във връзка с хиляди севернокорейски работници, които остават в Китай в нарушение на резолюциите на ООН.
„По-важни проблеми“
В момента Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея, а двете страни са сключили договор за взаимна отбрана, който датира от 60-те (години на миналия век) - единствения подобен договор, който страната има с друга държава.
Малко вероятно е тези отношения да се променят, но ангажиментът на Ким към Путин и тяхното непредсказуемо поведение създава нова несигурност за Китай, каза Юн Сун, директор на Програмата за Китай в „Стимсън Център“ във Вашингтон.
„Докато няма ясно развитие и политика, които да оспорят позицията на Китай, бих казала, че Китай е готов да стои настрана и да наблюдава как ще се развият нещата“, каза тя.
Според Пекин близките връзки между Русия и Северна Корея смущават Съединените щати и това не е задължително да е нещо лошо за него, добави Сун.
„Китай само трябва да бъде внимателен, за да не изглежда като в тристранен ангажимент, който носи твърде много отговорност“, каза тя.
Докато споровете на Китай с Вашингтон за външната политика и по търговските въпроси нарастват, страната е далече от международната изолация, в която Русия и Северна Корея са изпаднали. САЩ и техните съюзници – Япония и Южна Корея, оглавяват списъка на най-големите търговски партньори на Пекин за миналата година.
Северна Корея отправи една от редките си публични критики към Китай, след като китайският премиер Ли Цян обсъди ядрените оръжия на Севера с лидерите на Южна Корея и Япония на среща през май.
Посещението на Путин в Севера съвпадна с пътуването на високопоставени китайски служители от министерствата на външните работи и отбраната в Сеул в сряда.
„Нашата страна е обезпокоена заради посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея, планирано в същия ден, а Китай изразява надежда, че обменът между Русия и Северна Корея ще допринесе за мира и стабилността в региона“, каза Южна Корея по време на дискусиите.
Китай най-вероятно ще се обезпокои, ако партньорството на Северна Корея с Русия доведе до провокативно поведение, което да усложни ситуацията в региона за Пекин, каза Никлас Сванстрьом, директор на Института за сигурност и политиката на развитие в Швеция.
„Китай иска да търгува, да възстанови икономиката си; те имат други по-важни проблеми“, каза той.  
(БТА)
(Превод от английски език Валерия Динкова)

c