Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Китай призова за по-мащабна мирна конференция за Газа

Китайският външен министър Ван И каза, че войната в ивицата Газа продължава да ескалира и че Китай призовава за по-мащабна, по-авторитетна и по-ефективна международна мирна конференция по този въпрос с конкретни срокове за разрешаването на конфликта съгласно принципа на двете държави, предаде Ройтерс.
Ван направи изявлението пред представители на медиите след разговор с египетския си колега Самех Шукри в столицата на африканската страна Кайро, споделяйки своите възгледи за войната Израел - "Хамас", разпространени от китайското външно министерство снощи.
Отделно от това топ дипломатът на Китай проведе разговор с гереналния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, в който са били обменени в дълбочина гледните точки на двете страни за конфликта. Ройтерс уточнява, че е било постигнато съгласие по някои основни точки относно плана за разрешаване на кризата.
"Международната общественост трябва да се вслуша внимателно в основателните безпокойства на страните от региона", посочи още Ван И, който обяви, че Китай е решил да достави трети транш от спешна хуманитарна помощ за хората в ивицата Газа.
Според него инфраструктурата на анклава, контролиран от радикалното палестинско движение "Хамас", е напълно разрушена, а милиони хора там се борят за своето оцеляване.

c