Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Китай е "твърдо против" размяната на официални визити и всякакви официални отношения между САЩ и Тайван

Китай обяви днес, че е „твърдо против“ всякакъв официален обмен между САЩ и Тайван, часове след като новоизбраният президент на острова Лай Чинг-те (известен и като Уилям Лай), прие след изборната си победа американска делегация, предаде Франс прес.
Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза на пресконференция, че „Китай продължава да е твърдо против всякакви форми на официални посещения между САЩ и Тайван и категорично отхвърля всяка намеса на САЩ във вътрешните работи на Тайван, независимо по какъв начин и под какъв претекст бива осъществявана тя“.
Китай смята Тайван за неразделна част от своята територия и се стреми към обединение, при нужда и със сила. Пекин не поддържа отношения с държавите, които признават официално Тайван за независима държава, припомня АФП.
Конкретната делегация е представена от страна на Вашингтон като „неофициална“ и част от нормалния двустранен протокол. В нея са били включени бившия съветник по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли, бившият заместник държавен секретар Джеймс Стайнбърг и председателката на Американския институт за Тайван Лора Роузенбъргър.
Говорителката на китайското външно министерство допълва, че „ние настояваме САЩ да признае, че въпросът за Тайван е изключително сложен и чувствителен, да уважава принципа на съществуване на единен Китай /.../ и да потвърди предишни изявления на висшето държавно ръководство на САЩ, които заявяват, че не подкрепят независимостта на Тайван“.
В изявлението се добавя, че „Вашингтон трябва да спазва ангажиментите си по отношение на Тайван и да не се опитва да използва този въпрос като инструмент за натиск срещу Китай, като подкрепя сепаратистките настроения на сили на острова, които се борят за неговата независимост“. 
Избирателите в Тайван предоставиха в събота на избрания кандидат Лай „удобна“ електорална подкрепа, като говорителката допълва, че изборите в Тайван са "вътрешнокитайски въпрос“.
            
 

c