Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Като по филмите заловили крадците на Мерцедеса на хотелиер от Кранево

Разследват банда за кражба на луксозни Мерцедеси, действала и в област Добрич

Истински екшън се е разиграл при операцията за залавянето на крадците, задигнали Mercedes-Benz CLA и е на собственик на хотел в Кранево. Кражбата е извършена на 14 декември от курортното село.

След подаването на сигнала, е създадена организация за денонощен мониторинг. Инициатор на специализираната полицейска операция е главна дирекция Национална полиция, която работи с ОД на МВР Добрич, Варна, Бургас и Шумен, съобщи директорът на Областната дирекция в Добрич старши комисар Цветан Пировски.

Установява се, че автомобил със сходни белези на откраднатия тръгва по автомагистрала Хемус към София. Отпред, на разстояние около километър, се е движел „пилотен автомобил“. Идеята била първият да предупреждава втория за полицейски постове и възможни опасности по пътя към София, където трябвало откраднатата кола да бъде продадена.

Веднага се създава организация. Полицаите планират да задържат автоджамбазите в тунела Витиня на автомагистрала Хемус. За крадците е имало информация, че са особено агресивни и, ако са на открито, няма да спрат. Дори може да опитат да избягат по черни пътища. Единственият начин е бил засадата да бъде направена в тунелите преди София.

В 6,30 часа сутринта краденият Мерцедес влиза в тунела, където пътят му е преграден.

Операцията е добре планирана. Няма никакви повреди по служебни автомобили или застрашаване живота на полицаи или граждани, обясни старши комисарят. След задържането на Мерцедеса, пилотиращият автомобил прави опит да избяга, но след преследване около километър и половина, шофьорът му е задържан. Прави опит да изхвърли заглушаващо устройство за джипиеси.

Както Про Нюз Добрич вчера съобщи, заловени са двама мъже от Варна. 45-годишният И.М. вече е осъждан за такова престъпление. Неговия съучастник Н.И. (39 г.) също има минали присъди. Те са задържани на 17 декември.

На адресите на двамата задържани във Варна са открити устройства за отключване на автомобили, както и електронни устройства за стартиране на двигатели на автомобили. Арестуваните са конвоирани до Добрич. Единият е направил пълни самопризнания. Предстои работа за доказване на останалите престъпления. Сред тях опит за кражба в Балчик няколко дни по-рано на същия модел автомобил, а предходната седмица кражба от Добрич, отново на Мерцедес.

Специфичен е начинът на кражбата. Изрязва се устройството около ключа, отиват до Варна, където за около час се изработва ключът. Връщат се и с изработения ключ стартират двигателя, обясни старши комисар Цветан Пировски.

Установено е, че заловените се занимават с кражби на скъпи коли, основно Мерцедес. След направен анализ е станало ясно, че автомобилите се транспортират до София, където се разфасоват и се проданат на части. Има данни, че такива кражби са извършвани в Бургас и Шумен, а крадците се занивата с тази дейност от доста време. Работи се по версията, че освен двамата задържани, в кражбите участват и други лица и че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с такъв тип криминални деяния - кражби на скъпи, луксозни автомобили, които са на голяма стойност, посочи говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев.

Няма данни да е искан откуп, каза старши комисар Пировски. По думите му срокът е кратък, тъй като за организирането на искане за откуп е нужно по-голямо време, обикновено около седмица.

Работи се по установяване на мястото, където вероятно са разфасовани колите.

Свалили са оригиналните регистрационни номера и са поставили украински, с които са се придвижвали. При претърсването на откраднатия Мерцедес, в багажника му са намерени оригиналните регистрационни табели.

Схемата е доста добре изпипана.

За Добрич се отчита леко завишение на кражбите на автомобили. Съмняваме се, че о-голямата част са точно от тази група – основно в Кранево, Балчик, рядко в Добрич.

c