Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Канцлерът на Германия Шолц прие аржентинския президент Милей, бяха отменени планираните военни почести

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, известен с появата си на публични места с моторна резачка, за да символизира драстичната си икономическа политика, получи някои съвети от канцлера на Германия Олаф Шолц по време на днешната им среща в германската столица Берлин, предаде ДПА. "Не изпускайте от поглед социалната хармония", е казал Шолц на Милей.
По думите на официалния му говорител - Щефен Хебещрайт, германският канцлер е подчертал необходимостта от защитата на социалната равнопоставеност и е призовал Милей да прилага социално приемливи политики, докато провежда своята радикална икономическа реформа в Аржентина. От друга страна ултралибералът Милей не мисли много за държавната подкрепа и преразпределението на богатствата, като смята данъците за "кражба", посочва ДПА.
"Държавата не е решение на проблема, тя е проблемът" е една от мантрите на аржентинския президент, отбелязва агенцията, като пояснява, че именно неговите възгледи са го направили един от най-противоречивите лидери в Южна Америка.
Визитата на Милей в Германия е съпътствана от протести, включително и вчера в Хамбург, където бе удостоен бе удостоен с медал от фондацията "Фридрих Август фон Хайек". Няколко десетки демонстранти протестираха днес срещу него и пред канцлерството в Берлин, като издигнаха плакати с надписи "Далеч от Милей" и скандираха на испански език "Милей, мръснико, ти си диктатурата".
Според първоначалната програма Милей трябваше да бъде посрещнат с военни почести, но те бяха отменени заедно с планираната съвместна пресконференция с Шолц, отбелязва ДПА. Вместо това двамата лидери - единият "прагматичен", а другият "бомбастичен", както ги описва агенцията - се срещнаха само за час, по искане на Милей.
Твърди се, че те са обсъдили икономическите отношения между двете страни и са се споразумели за завършване на продължаващите четвърт век преговори за сделка за свободна търговия на Европейския съюз и южноамериканската търговска огранизазия МЕРКОСУР, в която освен Аржентина влизат Бразилия, Уругвай и Парагвай.
ДПА обръща внимание на факта, че Аржентина има големи залежи от литий, от който Германия се нуждае спешно за "зелената сделка".
Говорителят Хеберщрайт каза още, че двамата държавни лидери са били единодушни, че "Русия е способна да сложи край на войната си в Украйна".

c