Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Канада, Великобритания, Швеция и Украйна внесоха оплакване в Международната организация за гражданска авиация за сваления украински самолет

Канада, Великобритания, Швеция и Украйна внесоха днес официално оплакване в Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) в опит да потърсят отговорност от Иран за свалянето на украински пътнически самолет през януари 2020 г., при което загинаха 176 души, предаде Ройтерс, като се позова на тяхно съвместно изявление.
Агенцията отбелязва, че повечето от загиналите са били граждани на четирите държави, създали координационна група в опит да потърсят отговорност от Техеран.
"Днес съвместно започнахме процедура за уреждане на спора пред Международната организация за гражданска авиация срещу Ислямска република Иран за използване на оръжие срещу гражданско въздухоплавателно средство по време на полет", се казва в изявлението.
През юни миналата година четирите държави заявиха, че ще заведат дело пред Международния наказателен съд.
Иран твърди, че неговата Революционна гвардия е свалила по погрешка пътническия самолет "Боинг 737", като посочва за причина неправилно настроен радар и грешка на оператора по противовъздушната отбрана на фона на засилващото се напрежение между Техеран и Вашингтон.

c