Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Кабинетът на Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия

Израел обмисля възможността за ограничено споразумение с палестинската ислямистка групировка "Хамас" за освобождаването на най-малко 20 заложници, предаде ДПА, като се позова на израелската телевизия "Ченъл 12".
Военновременният кабинет на Бенямин Нетаняху е обсъдил вариант, при който "Хамас" да освободи жени, по-възрастни и болни заложници, а в замяна Израел да позволи на разселени жители на ивицата Газа да се върнат в северната част на анклава. Твърди се, че скоро предложението ще бъде изпратено до "Хамас" чрез посредници.
"Ченъл 12" посочва, че с това предложение израелското правителство се опитва да заобиколи искането на "Хамас" за постоянно спиране на огъня. 
Засега не е ясно колко дълго би могло да продължи примирието и дали се предвижда освобождаване на палестински затворници. 
Според телевизионния канал днес в Израел трябва да пристигне египетска делегация, с която да се обсъдят възможности за излизане от застоя, в който изпаднаха преговорите за освобождаването на заложниците. 

c