Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Известен ирански певец, критикувал задължителното носене на забрадки, е осъден на затвор, съобщи негов адвокат

Иранският поппевец Мехди Ярахи, който беше арестуван заради своя песен против задължителните за жените в Иран забрадки, беше осъден на затвор, съобщи днес неговият адвокат, цитиран от Франс прес.
Иранските власти арестуваха 42-годишния изпълнител в края на август след излъчването на песен, в която се оспорва задължителното носене на забрадка. Той беше освободен под гаранция след близо два месеца престой в затвора "Евин" в Техеран, посочва АФП.
"Клиентът ми, Мехди Ярахи, беше осъден на общо две години и осем месеца затвор и 74 удара с камшик" от първоинстанционния съд, посочи адвокатът му, Захра Минуей, в социалната мрежа "Екс".
През септември съдебните органи обявиха, че изпълнителят е обвинен в "нарушаване на обществения ред" и "създаване и разпространение на клипове, които нарушават общественото благоприличие".
Минуей посочи, че певецът ще изтърпи една година затвор, съгласно принципа за кумулиране на присъдите в иранското законодателство.
Изпълнителят е издал песента "Русарито" ("Твоята забрадка", на фарси) в навечерието на годишнината от смъртта на Махса Амини, млада иранка от кюрдски произход, починала през септември 2022 г., след като била задържана от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за обличане, наложени на жените.
Ярахи издаде песента и триминутния ѝ клип в подкрепа на "незадължителното забулване", като я посвети на "смелите ирански жени", участвали в протестното движение.
Той получи наградата за най-добър поп певец на фестивала "Фаджр" - най-голямото музикално събитие в страната, организирано от правителството.
Песента му "Соруди Зан" ("Химн на жената", на фарси), издадена в началото на октомври, се превърна в химн на демонстрантите, особено в университетите.
По време на концертите си Ярахи неведнъж е критикувал властите, особено за дискриминацията на жителите на родната му провинция Хузестан, посочва АФП.

c