Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Извършени са нови удари срещу руски депа за гориво

Разразиха се пожари в две руски горивни депа, съобщиха представители на местните власти, цитирани от Ройтерс. Предполага се, че пожарите са следствие от удари с дронове и са част от серията украински нападения срещу руската нефтена индустрия, отбелязва агенцията.
Губернаторът на руската Тамбовска област Максим Егоров съобщи, че пожарникари се опитват да овладеят пожара в горивното депо Платоновская след удар с дрон. Няма пострадали, допълни той.
Според руската агенция РИА Новости втори резервоар се е запалил в депото. Местните спешни служби издадоха предупреждение за възможни нови нападения с дронове и призоваха гражданите да проявяват предпазливост.
По-рано пожар се разрази в горивно депо в руската република Адигея в Северен Кавказ в резултат от украински удар с дрон. Пожарът вече е потушен, съобщи местният ръководител Мурат Кумпилов в приложението „Телеграм“.
През последните дни се засилиха ударите с дронове по големи депа за горива в Русия, а атаките срещу петролни рафинерии, чиято работа има много по-голямо въздействие върху световните пазари и цени на петрола, намаляха.
Украйна твърди, че руските енергийни съоръжение са легитимни цели, тъй като подпомагат военните усилия на Москва, които се изразяват в удари по украинските градове и инфраструктура.
Във вторник няколко резервоара за съхранение на петрол в руския град Азов се запалиха след атака с дрон, която според източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс, е била извършена от Службата за сигурност на Украйна.
Вчера местната служба за извънредни ситуации заяви, че пожарът все още бушува след повече от ден и половина.
В Русия има около 30 големи петролни рафинерии и всяко прекъсване на работата им е чувствително както за вътрешния, така и за световния пазар. Страната разполага и със стотици резервоари за гориво, в които се съхраняват различни петролни продукти, като бензин и дизел.

c