Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Израелският президент Херцог каза на Блинкън, че искът срещу Израел пред Международния съд е "ужасен и абсурден"

Израелският президент Ицхак Херцог каза днес, че "няма нищо по-ужасно и абсурдно" от иска, внесен от Република Южна Африка (РЮА) в Международния съд, в който се твърди, че Израел извършва "геноцид" в ивицата Газа, предаде Ройтерс.
В разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън Херцог обвини Претория в лицемерие заради образуваното дело на РЮА срещу Израел, изслушванията по което ще започнат вдругиден, и благодари на Вашингтон за подкрепата му за еврейската държава, която твърди, че прави всичко по силите си, за да избегне цивилни жертви в Газа.
Делото се фокусира върху цивилните жертви сред повече от 23-те хиляди души, които според данни на здравните власти в Газа са били убити в анклава от 7 октомври, когато започна войната между Израел и "Хамас".
"Всъщност нашите врагове от "Хамас" в своя устав призовават за унищожаване на Държавата Израел - единствената национална държава на еврейския народ", каза Херцог.
"Ще се явим пред Международния съд и гордо ще представим нашата позиция, че прибягваме до самоотбрана в съответствие с най-присъщото ни право, съгласно международното хуманитарно право", допълни израелският президент.
Офанзивата на Израел бе предизвикана от атаката на 7 октомври на ислямистки бойци на "Хамас", които според еврейската държава са убили 1200 души и са отвлекли 240.
Оттогава израелските сили извършиха разрушителни бомбардировки в голяма част от анклава и почти всички 2,3 милиона жители на палестинската територия бяха прогонени от домовете си, което доведе до хуманитарна катастрофа.
Израел обвинява движението "Хамас", което управлява Газа от 2007 г., че е изложило на риск цивилни граждани, тъй като се е прикривало с тях - нещо, което бойците на групировката отричат. Еврейската държава настоява, че ще продължи офанзивата, докато ислямисткото движение "Хамас" не бъде елиминирано и останалите 132 заложници не бъдат освободени.
Израел трябва да победи, каза Херцог, "защото това е война, която засяга международните ценности и ценностите на свободния свят".
Израелската армия съобщи, че към днешна дата 182 изралески войници са били убити в боевете в Газа, посочва Ройтерс.
 
 
 

c