Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Израелски певец, който имал амбициите да представлява Израел на "Евровизия", е бил убит в боеве в ивицата Газа

Израелски певец, който имал амбициите да участва като представител на Израел на певческия конкурс "Евровизия", е бил убит в боеве в ивицата Газа, предаде Ройтерс.
Мобилизираният Шаул Грийнглик, който е бил на 26 години, се представил на конкурса "Изгряваща звезда на Израел" на 3 декември докато бил в отпуск от мобилизацията си във войната на Израел срещу "Хамас". На сцената на конкурса той пял с военна униформа и лейтенантски пагони. Шаул изпълнил популярна балада и се класирал за следващия кръг на конкурса.  Финалистът на това състезание обикновено отива на "Евровизия".
Един от членовете на журито – Керел Пелес, заявил на Шаул Грийнглик, че е се радва да го види във военна униформа, защото "е успокояващо човек да види някой като вас да носи униформа". После добавил, че би се радвал Шаул да получи възможност да представлява Израел на "Евровизия".
Шаул обаче загинал вчера в сблъсъци в северната част на ивицата Газа. След това Керел Перес поясни в пост, че Шаул е отпаднал от националната музикална надпревара заради ангажиментите си като пехотинец резервист.
Самият Шаул Грийнглик в пост във "Фейсбук" на 14 декември е написал, че си е представял годината по съвсем  различен начин, като година, в която той ще може да изживее мечтите си. Млазият мъж допълнил, че сега реализира своя стара мечта – да се сражава за родината си, а за реализирането на новите мечти, моментът ще настъпи по-късно. В социалната мрежа Шаул Грийнглик казвал, че е консултант в областта на медицинския туризъм.
Най-малко 166 израелски военни загинаха в операцията на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа, подета след атаката на палестинското движение срещу израелската територия на 7 октомври, в която бяха убити над 1200 души и похитени около 240 души. Над 21 000 палестинци бяха убити в Газа в тази война.
Евровизия ще се проведе догодина през май в град Малмьо в Швеция.

c