Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Израел и ОАЕ обявиха доставки на хуманитарна помощ в Газа

Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха доставки на хуманитарна помощ в Газа. САЩ междувременно казаха, че агенция на ООН се е съгласила да помогне за раздаването на помощи за цивилните в палестинската територия.
Израелските власти казаха вчера, че са увеличили усилията си да доставят хуманитарна помощ в Газа, предаде ДПА.
В четвъртък 276 камиона, превозващи храни и лекарства, са влезли в палестинската територия, където ситуацията е критична, след като Израел предприе там военна операция в отговор на нападението, извършено от ислямисткото движение "Хамас" срещу него на 7 октомври. От въздуха са били спуснати 144 палета с храна.
Освен това 700 камиона са преминали проверки за сигурност и чакат след контролно-пропускателния пункт на границата с Газа "Керем Шалом" товарът им да бъде поет от агенции на ООН и раздаден в палестинската територия.
ОАЕ междувременно съобщиха, че са започнали голяма операция за доставка на хуманитарна помощ в Хан Юнис, предаде Франс прес.
След като израелската армия се изтегли от района по-рано този месец, хиляди хора постепенно се завърнаха в този опустошен град в южната част от ивицата.
Съединените щати от своя страна обявиха, че Световната програма по прехраната се е съгласила да раздава храна за гладуващото население на Газа, след като въоръжените им сили довършат временния пристан за транспортиране на хуманитарна помощ по море, предаде Асошиейтед прес.
Включването на тази агенция от системата на ООН може да реши един от основните проблеми пред американския план - нежеланието на благотворителни неправителствени организации да доставят помощ по суша, след като седем хуманитарни работници бяха убити при израелски въздушен удар на 1 април.
 
 
 

c