Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Измамнически сайт призовава французите да се "запишат в Украйна"

Министерството на въоръжените сили на Франция осъди фалшив уебсайт в "Екс", който използва официалното му лого и приканва 200 000 френски граждани да се "запишат в Украйна" - операция, подобна на други от същия тип, приписвани на руски или проруски интереси, предаде Франс прес.
"Адресът на сайт, озаглавен "Запишете се в Украйна", който използва същата графика като правителствените сайтове, в момента се разпространява в "Екс"", предупреди министерството. "Това е фалшив правителствен сайт, разпространяван в социалните мрежи от злонамерени акаунти, с цел кампания за дезинформация". 
ВИЖИНОМ, френската организация за борба с чуждестранната цифрова намеса, помага в разследването, съобщиха за АФП от кабинета на министъра Себастиан Льокорню.
"Службите на министерството работят заедно с ВИЖИНОМ, за да хвърлят светлина върху тази информационна маневра, насочена срещу Франция", заявиха от ведомството, като осъдиха "узурпирането на официален армейски уебсайт".
Според правителствен източник сайтът е бил деактивиран от френските служби. В съобщението на министерството в "Екс" се уточнява, че единственият валиден адрес за присъединяване към френската армия е  http://sengager.fr .
Френското Министерството на въоръжени сили не посочи официално никакви версии за извършителите на фалшификацията. Но според високопоставен френски служител, цитиран от АФП, тя има признаци, че тя е организирана от руски или проруски сили, "като част от дезинформационната кампания, според която френската армия се готви да изпрати хора в Украйна", за да се бият срещу Русия.
 

c