Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Измаилският държавен хуманитарен университет инициира създаването на Институт по българистика

Нашият университет има инициатива да бъде открит Институт по българистика, съобщи проф. д-р Ярослав Кичук, ректор на Измаилския държавен хуманитарен университет, гр. Измаил, Украйна. Той е сред участниците в 19-ата Световна среща на българските медии. Третият панел от форума се провежда в Измаил и е на тема „Науката и университетите в българските медии“.
„Приветстваме това, че нашите партньори, в лицето и на присъстващите тук подкрепят тази инициатива, както и от страна на българската държава“, каза ректорът.
„Ние сме благодарни за това, че идеята за действения консорциум се поддържа и полагаме много усилия той да бъде създаден и да работи редовно. Този консорциум ще сътрудничи с медиите и ние се обръщаме към нашите правителства да бъде подкрепена тази инициатива“, каза проф. д-р Ярослав Кичук. 
По думите му университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата българска общност в Украйна. „Трябва да бъде разработена една действена стратегия за развитието и подкрепата на тази общност, включително и чрез медиите“, добави той.
„Нашият университет е благодарен и на българското правителство и на българското общество – за подкрепата, която дава на Украйна в толкова тежко за страната време. Ние ценим тази подкрепа“, каза проф. д-р Ярослав Кичук. Благодарни сме за подкрепата от страна на българските медии, и конкретно на представителите на тези медии, които са тук и посещават нашите събития, добави той.
Посочи, че в региона живеят твърде много националности и една от тях е българската етническа общност, която наброява повече от 150 000 души. „Ако сметнем и роднините им, жителите стават още повече“, каза той. 
Нашият университет отбелязва 85-години от основаването си и повече от 25 години съществува специалността „Българска филология“ и подготвя специалисти за региона, каза още ректорът на Измаилския държавен хуманитарен университет. В днешните условия на руска инвазия тази специалност се подлага на големи изпитания и трябва да се полагат големи усилия да бъде съхранена и да се развива, обясни той. Ректорът допълни, че университетът полага големи усилия специалността да бъде съхранена.
БТА организира Деветнадесетата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД,  Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.
/ДД

c