Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Изложба гоблени и картини на талантливата Аделина събра обществеността в Добрич

19-годишната Аделина от Добрич обича да създава красота, а днес нейното изкуство бе изложено в галерията на Регионална библиотека “Дора Габе”

Изкуството на Аделина Апостолова бе високо оценено от първите посетители на изложбата “Моето хоби – моите диамантени мигове”, която бе представена от нейния арт терапевт Мария Петрова.

На изложбата присъства и заместник-кметът Емилия Баева, поздравителен адрес бе отправен от Светлана Василева, началник на Регионално управление на образованието /РУО/ Добрич.

Изложбата е разположена във фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе" и съдържа диамантени гоблени и картини, рисувани по номера от Аделина Апостолова, ученичка от 12 клас в Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост, град Добрич.

Аделина Апостолова и приятели

Момичето е от арт-терапевтичната група към Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Добрич с ръководител Мария Петрова. Акцентът на изложбата пада върху нейните хобита у дома - изработване на диамантени гоблени и картини, рисувани по номера. Експозицията съдържа още мандали, които са отражение на светоусещането на Аделина.

Интересът към тези релаксиращи дейности на момичето е отскоро. В тях тя влага своята енергия, търпение,  упоритост и наистина се наслаждава на миговете, отделени за създаването на тези творби. Хобито като време за себе си, време за отмора, за забава и за развитие е скъпоценно време.

В своето начинание Аделина получава подкрепа  от семейството си, както и от ресурсния учител Радостина Борисова от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Добрич.

Изложбата ще продължи до 17 февруари 2023 г.

Мария Петрова

Мария Петрова споделя, че професионалната дейност, която извършва с Ади, като неин арт терапевт се различава от изкуството, което тя показва в своите гоблени. Те са нейно хоби, което тя открива сравнително скоро.

Идеята за днешната изложба идва именно от Мария Петрова, която забелязва скрития талант на Ади и решава, че това е страхотен начин едновременно да покаже произведенията и да огласи каузата, децата да създават красота, а не да стоят пред компютрите.

Мария Петрова споделя, и че идеята на изложбата е да представи Аделина, като един нормален тийнейджър, макар да е със специални образователни потребности.

Децата са много тъжни поради стоенето пред компютър и нямат нищо, което да им дава светлина, усещане и наслада от това да прави нещо с ръцете си. Изкуството се отразява положително на децата, чувстват се значителни и окрилени. То развива въображението, когнитивните познавателни процеси, самочувствието и подобрена самооценка,” каза Мария Петрова.

Искам да изкажа благодарности към ръководството и колектива на гимназията, които показват обич и приеха моята дъщеря при тях. Тя е много щастлива и спокойна в тази гимназия, която посещава от миналата година,” благодари Детелина Апостолова, майка на Аделина.

Изкуството помага на Аделина да бъде ангажирана, защото в нейното състояние често се случва да и е скучно, споделя майка й. Тя посочва, че освен с изкуство, дъщеря й се занимава и със спорт, като ходи на фитнес.

Пред Аделина предстои да завърши своето средно образование, а след това да се отдаде напълно на своите хобита, като нейната майка и приятели са неотлъчно до нея, често излизат в парка и карат велосипеди.

Тя наистина е едно много талантливо дете, което със сигурност може да твори такива красоти, каквито друг човек не може да направи толкова красиви,” сподели нейната приятелка Димитрина Георгиева, която е учила с Ади до 10-ти клас.

Димитрина Георгиева

Димитрина изявява интерес към изкуството на Ади и споделя, че макар да не са постоянно заедно, ако има възможност би се включила в сътворяването на красивите диамантени гоблени.

c