Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Изключително успешна 2023 година реализира казанлъшкото Народно читалище (НЧ) “Искра – 1860”, съобщи председателят Теодора Иванова

Изключително успешна 2023 година реализира казанлъшкото Народно читалище (НЧ) “Искра – 1860”, а за настоящата година вече има планирани множество инициативи и дейности. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Казанлък председателят на културния институт Теодора Иванова. На пресконференцията от читалището присъстваха още Стефка Денева, Цветан Цочев и Николай Тенев.
“Мога смело да заявя, че на фона на всички предизвикателства през изминалата година, екипът на читалището се справи повече от добре”, каза Иванова. Тя напомни, че през 2023 година е осъществен първият младежки театрален фестивал “Театрални искри”, в който участие са взели 20 колектива с над 250 участници. В момента тече подготовката на второто издание на формата, което ще се състои от 25 до 28 април. НЧ “Искра” осъществи и проекта “Музикални щрихи от Казанлък” с подкрепата на Национален фонд “Култура”. Теодора Иванова изрази мнение, че това е най-яркото събитие от гледна точка на това, че ще остане в музикалната история на града.
Съставите на културния институт са участвали в над 200 събития и са спечелили над сто награди. Новият сезон също е започнал много силно, в момента в съставите на НЧ “Искра – 1860” има 450 души, от които 370 деца, посочи председателят и подчерта, че съставът никога не е бил толкова пълен. “Това е сигнал, че в изкуството има подем, а ние сме отговорни да осигурим условията. Надявам се и отговорните политически лица да го разчетат”, каза Иванова.
По отношение на инфраструктурата през изминалата година е извършен ремонт на сцената, пребоядисани са театралната зала и фоайетата, обновена е озвучителната техника и е започната подмяна на осветителната, обясни тя и подчерта, че всичко се случва при добро планиране. Тази година започва проектирането на ремонта на фасадите на читалищната сграда, които не са ремонтирани от почти 20 години. “В школата по изкуствата има богат фонд от нотен материал от произведения, предоставени от близки на композитори. Смятаме да обособим специализирана библиотека, за да могат казанлъчани да се възползват от него”, каза още Теодора Иванова.
За предстоящата 2024 година школите на читалището планират редица местни, национални и международни участия. Те са категорични, че най-важното в работата им е да поддържат отношението на децата и на младите към изкуството. Една от целите е читалището да бъде притегателно за различни младежки инициативи и държим младите да знаят, че сме отворени за всички, които имат идеи и искат да изразят себе си, подчерта Теодора Иванова.

c