Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Иво Пенчев, ГЕРБ: Добрич е заложник на амбициите на един млад човек да стане за трети път кмет

„Ние не сме влезли в предизборна кампания. Някой може и да е влязъл, но ние не сме“, допълни той

„Осем години центърът беше изоставен с предизборна цел, с политическа цел. Осем години центърът се руши нарочно с една единствена цел – градът е заложник на амбициите на един млад човек да стане за трети път кмет.“ Това каза на пресконференция Иво Пенчев, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Добрич.

Поводът е вчерашният отказ на местния парламент да одобри авансово плащане в размер на до 3 399 000 лева с ДДС, с оглед осигуряване на финансов ресурс за възлагане на строителните дейности за първия етап от инвестиционен проект „Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“.

Миналата година Общинският съвет одобри тегленето на заем в размер на 12 милиона лева с едно условие – да знае конкретно и ясно какви строително-монтажни работи ще бъдат финансирани от тези пари, които не са привлечени от европейски програми или донорски организации, а са кредитни средства, които ние, гражданите на Добрич, и нашите деца трябва да връщаме, припомни Пенчев.

Решението на Общински съвет от 28 юли 2022 г. гласи, че пари ще бъдат отпускани от банката само след решение на местния парламент, което той да вземе само при одобрена количествено-стойностна сметка (КСС) и ясно разписано строително разрешение – какъв вид дейности, какъв вид паве, колко ще струва, кога ще се прави и кой ще го прави. Всички тези въпрос вчера бяха зададени не от политическа партия ГЕРБ, а от всички политически партии в местния парламент, с изключение на местната коалиция, която издигна кмета, допълни Иво Пенчев.

По думите му след един час дебати съветниците са получили отговор, че сумата ще бъде изразходвана за авансово плащане на 11 000 кв. м клинкерно паве на средна стойност от 100 лева на кв. метър. „Елементарна сметка показва, че нужната сума е 1,1 милиона лева“, каза Пенчев и добави, че общинските съветници са се съгласили да отпуснат тези средства, но са поискали да знаят за какво са необходими останалите 2,3 милиона лева с ДДС, „за да няма капка съмнение, че тези пари ще бъдат използвани по предназначение, а не с други, предизборни цели“. Отговор обаче не са получили.

„Основанието на докладната е точно една страничка. С една страничка мотивация ни се искат 3,4 милиона лева. Не можем да се съгласим да дадем празен чек за незнайно какви строително-монтажни работи“, без да има изработени „техническа“ и „работна“ фази на инвестиционния проект, категоричен бе Пенчев.

Председателят на групата на ГЕРБ в ОбС припомни, че докладната записка бе разделена на две. „В първата точка се искаха 540 000 лева, за да се разплатят с проектантския екип, което всички в Общинския съвет одобриха, защото има ясно разписан мотив за искане на тези пари“, допълни той.

„Господин Йорданов ни обвинява, че бавим цялата процедура. Ние далеч не бавим цялата процедура, просто искаме ясни разчети за какво Общински съвет отпуска тези пари. А че е закъсняло действието от страна на г-н Йорданов – то се вижда“, каза Пенчев. „Ние не сме влезли в предизборна кампания. Някой може и да е влязъл, но ние не сме“, допълни той.

   

c