Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Италианската брегова охрана откри още 12 тела на жертви на корабокрушение в Йонийско море

Италианската брегова охрана извади още 12 тела на жертви на корабокрушение през уикенда в Йонийско море край южното италианско крайбрежие, с което броят на известните жертви при инцидента достигна 20. Десетки други са в неизвестност и се предполага, че са мъртви, предаде Асошиейтед прес.
Телата, сред които има жени и деца, бяха транспортирани в пристанище в Калабрия. Още два кораба на бреговата охрана бяха на път да се присъединят към издирването по въздух и море на около 190 км от брега.
Оцелелите съобщиха, че двигателят на лодката се е запалил, което е довело до преобръщането ѝ край италианския бряг през нощта срещу неделя, около осем дни след отплаването от Турция с около 75 души от Иран, Сирия и Ирак на борда, твърди Агенцията на ООН за бежанците и други организации на ООН. Единадесет оцелели се лекуват на брега. 
Тези смъртни случаи увеличиха до над 800 броя на загиналите или изчезналите, които се смятат за мъртви, пресичайки централната част на Средиземно море досега през тази година, което е средно по пет загинали на ден, заявиха агенциите на ООН. 
Хуманитарни групи осъдиха смъртните случаи като доказателство за провала на европейската миграционна политика.

c