Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Историческо: 40 малки самолета кацнаха на летище Балчик и отбелязаха влизането в Шенген

„Влизането на България в Шенгенското пространство дава шанс за развитие и на летището в Балчик“, посочи Иван Димитриев

Близо 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик. Със събитието, което бе под наслов Schengen check, беше отбелязано официално влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух.

Никога за един ден толкова самолети не са кацали в Балчик, посочи Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт. По думите му вместо първоначално планираните 20 машини, днес кацнаха близо 40 румънски самолета.

Разположението на летището в Балчик е феноменално, близо до туристически комплекси и обекти, до голф игрища, каза още Димитриев. По думите му портът поема самолети до 5700 килограма излетна маса - т.нар. малка авиация. За хеликоптерите е допустимо да бъдат и по-тежки.

„Влизането на България в Шенгенското пространство дава шанс за развитие и на летището в Балчик“, посочи Иван Димитриев. Той припомни, че летището се използва като военен и цивилен обект от 1996 г. Днес то има нужда от инвестиции, не толкова в летателното поле, колкото в прилежащата инфраструктура. Нужни са модерни халета за подслон на самолетите, тъй като настоящото е строено през 40-те години на миналия век. Пистата също е добре да бъде от нов тип, макар че в момента с нея няма никакви проблеми.

„Днес се осъществява наша обща мечта – мечтата да полетим свободни, без граници, в единното европейско небе“, каза Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети. По думите му „това е исторически ден, защото се случва на място, на едно летище с изключителна история, което може да бъде много добър пример за културния обмен между двата народа, които са толкова близки. Исторически, тъй като тази реализация е следствие и на политическата воля, която направи много усилия от двете страни, за да имаме тази свобода. Бих казал, че това е само едно начало, което очаква и своето продължение. Много разчитам на далновидност и от двете страни в политически аспект да се разбере ползата от този вид авиационен обмен“. Той пожела и на двете страни да бъдат крилати в своите мечти и своите дела.

Председателят на румънската организация на пилотите Андрей Зинченцо допълни, че „най-накрая правото на европейски жители беше прието и най-после българи и румънци са в Шенген. Засега по въздух, а занапред – изцяло. Да си припомним, че да летиш е голяма свобода“.

Принцът на Румъния Николай изпрати поздравителен адрес, в който подчертава, че това събитие е специално, за да могат румънците да пътуват свободни, заедно с българите. „Това е една победа на Европа, която успя отново да обедини тези места“, се посочва още в него. Присъстващите бяха поздравени и от Търговската камара на Румъния

Директорът на държавния културен институт „Културен център „Двореца“ Жени Михайлова припомни, че тази година се навършват 100 години от създаването на „Двореца“ в Балчик. Ние сме много щастливи да ви приветстваме и да ви поканим да посетите Двореца Балчик. „От 1924 година, когато е създаден Двореца, е създадена и инфраструктурата в целия град. Малко по-късно, през 1931 година, за нуждите на кралския двор и за аристокрацията на Румъния, е създадено летище Балчик. За нас е много важно да просперира културният туризъм в региона, а това може да стане само с отваряне на границите и свободното придвижване на хора и стоки“, посочи още тя.

На 27 април събитието ще се повтори на едно от най-модерните летища в Румъния – Тузла.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да получавате подбрано съдържание на Про Нюз Добрич от Google Новини.

c