Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, съобщи в. "Паис"

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, пише днес испанският вестник "Паис", предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев.
В контекста на засилените руски въздушни нападения срещу Украйна правителствата на страните от ЕС бяха призовани да снабдят Киев със системи за противовъздушна отбрана. Това важи особено за държави като Гърция и Испания, които имат на въоръжение в армиите си подобни зенитни ракетни комплекси (ЗРК), посочва Ройтерс.
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис вече заяви, че страната му няма да достави системи на ПВО на Украйна.
"Паис" се позовава на неназовани правителствени източници за информацията си, че Испания също няма да даде на Украйна цели установки "Пейтриът" за изстрелване, но може да изпрати ракети прехващачи за системата.
"Решението за този транш от малко на брой ракети беше взето, след като министерството на отбраната отказа да прехвърли в Украйна своята система, която през 2013 г. разположи на границата между Турция и Сирия", пише "Паис".
"Партидата ще бъде доста ограничена, тъй като Испания има на склад около 50 ракети прехващачи, а те са много скъпи", допълва изданието.
Ройтерс отбелязва, че испанското министерство на отбраната не е коментирало новината на вестника, но вчера в Мадрид испански дипломат е заявил пред чуждестранни журналисти, че страната му трябва да засвидетелства ангажираност с Украйна.
"Паис" информира, че Испания разполага с три системи за ПВО "Пейтриът" (произвеждани от САЩ), които е закупила "на старо" от Германия през 2004 и 2014 г.
Ройтерс посочва, че по-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в сраженията с Русия страната му има нужда от най-малко седем системи за ПВО "Пейтриът", или от друг модел, но също с голям обсег.
Агенцията допълва, че днес САЩ организират среща с видеоконферентна връзка с международни представители, които подпомагат Украйна в отбраната ѝ срещу руската инвазия, като припомня, че тази седмица американският Конгрес най-после одобри забавената с около половин година военна помощ за Киев на стойност 61 милиарда долара.

c