Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Иранският президент пристигна в Шри Ланка на държавно посещение

Иранският президент Ебрахим Раиси пристигна в Шри Ланка на кратко държавно посещение, насочено към укрепване на връзките, по време на което ще открие и проект за изграждане на водноелектрическа централа на стойност 514 милиона долара, предаде Ройтерс.
По време на първото посещение на ирански президент в Шри Ланка след визитата на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад през април 2008 г. двете страни ще подпишат пет меморандума за разбирателство.
Иран се съгласи да изгради проект за водноелектрическа централа през 2010 г., но средствата не бяха достатъчни след като бяха отпуснати 50 милиона долара, тъй като санкциите на САЩ, наложени по-късно същата година на близкоизточната държава, затрудниха трансфера на пари, което принуди Шри Ланка да финансира останалата част.
Проектът беше засегнат и от забавяния заради ковид пандемията, екологични проблеми и протести на земеделци. Проектът ще осигури вода за 6000 хектара земеделски земи, както и питейна вода за хиляди семейства в три района, се казва в изявление на кабинета на президента на Шри Ланка.

c