Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Ирански военен кораб навлезе в Червено море, съобщи агенция Тасним

Иранският военен кораб "Елбурс" навлезе в Червено море в момент на нарастващо напрежение по ключовия морски път и на фона на войната между Израел и "Хамас", предаде Ройтерс. Информацията е на агенция Тасним, която не съобщава подробности за мисията на кораба, но заявява, че ирански военни кораби действат в открити води от 2009 г. насам, за да охраняват морските маршрути, да се борят с пиратството и да изпълняват други задачи.
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси от ноември насам атакуват кораби в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка "Хамас" във войната ѝ с Израел. В отговор на това много големи корабни компании преминаха към по-дългия и по-скъп маршрут около африканския нос Добра надежда, вместо да минават през Суецкия канал, който обслужва около 12 % от световната търговия.
Военният кораб "Елбурс" е влязъл в Червено море през пролива Баб ал Мандеб, съобщи Тасним, без да посочи кога. Според непотвърдени изявления в социалните медии той е пристигнал в събота късно вечерта.  
Според иранската телевизия "Прес" става въпрос за разрушител от клас "Алванд", който е част от 34-ия флот на иранските военноморски сили. Той е придружаван от поддържащия кораб "Бушехр" и още през 2015 г. е патрулирал в Аденския залив в северната част на Индийския океан и в пролива Баб ал Мандеб. 
Пети флот на САЩ заяви, че не може да говори от името на иранските военноморски сили или да коментира непотвърдени съобщения за движението на иранския кораб, отбелязва Ройтерс.

c